Spelling bestaat uit arbitraire regels, zonder logica

Ik ben verheugd dat met het `Witte boekje 2006` enkele triviale spellingsvoorstellen van het `Groene boekje 2006` weer teniet gedaan worden, hoewel ik mij afvraag of de schade (lees: verwarring!) niet al is aangericht. De makers van het witte boekje streven gelukkig wel een iets realistischer toepassing van onze taal na. Helaas lijkt de logica in onze spelling al enige decennia plaats te moeten maken voor arbitraire regels. Hoe interessant of hoe fout is het als we kerst of eskimo wel of niet met een hoofdletter schrijven, terwijl onze taal tezelfdertijd verkracht wordt door de onstuitbare opkomst van `voor hun`, `door hun`, `met hun` enz. Met steeds meer vanzelfsprekendheid lijken we dit te moeten accepteren van landgenoten, inclusief journalisten, politici en onderwijzers.

    • J.R.T.T. Tan Amstelveen