Schultz toch akkoord NS-rooster

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat, VVD) heeft gehandeld in strijd met de belofte van de minister-president om tot de verkiezingen geen onomkeerbare besluiten te nemen. De leden van de Tweede Kamer zullen hierover later na ‘politiek beraad’ in de fracties een oordeel vellen.

Dit bleek gisteren tijdens een spoedvergadering tussen de staatssecretaris en de Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat over de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen voor 2007. Naast verbeteringen voor de reiziger bevat de regeling ook verslechteringen, zoals een langere reistijd naar het noorden en oosten van het land. De Kamerleden lieten de staatssecretaris in juni al weten grote bezwaren te hebben tegen onderdelen van de dienstregeling. Maar de discussie hierover kon door de kabinetscrisis niet worden voortgezet.

Schultz is in de afgelopen dagen akkoord gegaan met de nieuwe dienstregeling. Zelf zei ze gisteren dat het formeel geen besluit is, maar ze gaf wel toe de NS te hebben laten weten dat ze door kunnen gaan. Volgens Schultz moest dat nu ook bekendgemaakt worden vanwege verschillende internationale verplichtingen. Verder vindt Schultz dat de dienstregeling voor 2007 een groot aantal verbeteringen bevat, waardoor het aantal reizigers kan toenemen.

Tweede Kamerlid Van Hijum (CDA), oordeelde dat het optreden van de staatssecretaris „bepaald niet de schoonheidsprijs” verdient. Hij verweet haar de Kamer „onvoldoende ruimte te hebben geboden” om de regeling bij te stellen. De oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie waren feller in hun oordeel. GroenLinks-Kamerlid Duyvendak vindt dat Schultz „het vertrouwen van de Kamer heeft beschaamd”.