Russisch leger wint altijd

Soldaat Andrej Sitsjov verloor zijn beide benen en testikels door een genetische ziekte en medische incompetentie. Met de juiste behandeling was zeker één been gered. Sitsjov’s verminking was gevolg van mishandeling, die bloedproppen in zijn benen en gangreen veroorzaakte.

Voor de rechtbank van Tsjelabinsk botsen deze week twee groepen artsen in de geruchtmakende zaak-Sitsjov. De soldaat werd op nieuwjaarsnacht door zijn sergeant geslagen en drie uur gedwongen in hurkpositie te zitten. Officieren talmden veel te lang met medische hulp. Een geval van doofpot en 'dedovtsjina', zo lijkt het, het treiteren en mishandelen van verse rekruten waar het Russische leger zo berucht om is.

Maar de zaak-Sitsjov groeide uit tot een nationaal schandaal. Minister van Defensie Sergej Ivanov wuifde de zaak eerst weg, wat leidde tot betogingen voor diens aftreden.

Toen sloten de rangen zich. Ooggetuigen trokken zich terug uit het proces, drie na een gesprek met een generaal in burger. Moeder Sitsjov zegt dat haar 100.000 dollar en een huis zijn aangeboden als ze zweeg. En militaire artsen uit Moskou beweren nu dat Sitsjov door erfelijke factoren zijn benen verloor.

„Zij gehoorzamen bevelen”, reageert de chirurg die Sitsjov opereerde. „Wij redden levens.”

Het vonnis lijkt zo wel duidelijk: vrijspraak voor de kwelgeesten van Sitsjov. Zonder het ontslag van de lastige militaire aanklager Savenkov in juni was dat niet gelukt.

Savenkov dreef minister Ivanov in de hoek met schokkende statistieken over moord en zelfmoord binnen het leger. Dat schaadde Ivanov’s vooruitzichten als kroonprins van Poetin.

Maar met de nieuwe militaire aanklager Fridinski lijkt alles weer onder controle. Vorige week meldde Fridinski opgewekt dat het aantal zelfmoorden in het leger dit jaar met 10 procent daalde en het aantal moorden met 28 procent. Nu het proces nog torpederen, en dan weet Rusland weer dat je van het leger nooit wint.