Romagezin moet huis verlaten

Het gezin van Wlasco Nicolich moet van de rechter zijn huurwoning in Zeist uit. Het gezin is daar gaan wonen nadat het zes jaar geleden met een grote vertrekpremie Driebergen verliet.

Nicolich heeft vanmorgen het kort geding verloren dat hij bij de rechtbank in Utrecht tegen zijn verhuurder had aangespannen. Die verhuurder, de Seyster Veste, wil de woning maandag ontruimen. Nicolich heeft een grote huurachterstand.

De familie Nicolich – vijf Roma-gezinnen – kreeg in 2000 600.000 gulden (272.000 euro) van Driebergen om te vertrekken uit die gemeente. Aanleiding waren grote spanningen met andere bewoners van het woonwagenkamp. De wethouders zagen geen andere oplossing dan een vertrekpremie omdat „er anders doden zouden vallen”. Daarna zwierf de familie een tijd door de provincie Utrecht.

Na bemiddeling werd voor twee gezinnen een oplossing gevonden. Zij kregen woningen aangeboden in Zeist en Utrecht. In ruil daarvoor moesten ze een deel van hun vertrekpremie terugbetalen. De andere drie gezinnen hebben zelf een woning gevonden. Later zouden drie Driebergse wethouders het veld moeten ruimen omdat zij de raad buiten de uitkoop hadden gehouden.

Nicolich voerde eerder deze week bij de voorzieningenrechter in Utrecht aan dat hij met zijn kinderen en zieke vrouw opnieuw moet gaan zwerven als hij zijn huis in Zeist uit moet. Dat argument heeft de rechter niet kunnen vermurwen.