Rechter VS beperkt afluisteren

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA moet het afluisteren van Amerikaanse burgers zonder gerechtelijk bevel direct beëindigen. Dat heeft een federale rechter in Detroit gisteren bepaald. Volgens de rechter is het afluisterprogramma van de National Security Agency in strijd met de Amerikaanse grondwet.

De regering-Bush gaat in beroep en mag het programma in de tussentijd voortzetten.

Het dagblad The New York Times onthulde afgelopen december het bestaan van het NSA-programma. Volgens het Witte Huis is het noodzakelijk om in de jacht op Al-Qaeda internationaal telefoonverkeer te kunnen afluisteren en e-mails te lezen van Amerikaanse burgers zonder toestemming van de rechter.

Anna Diggs Taylor uit Detroit is de eerste Amerikaanse rechter die een negatief oordeel heeft geveld over het afluisterprogramma. Volgens haar maakt het inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en privacy en gaat het programma in tegen de grondwettelijke scheiding der machten.

De rechtszaak was aangespannen door de Amerikaanse Burgerrechtenunie (ACLU) ten behoeve van journalisten, advocaten en wetenschappers die zeggen dat het programma hun werk moeilijk heeft gemaakt. Ze vrezen dat veel van hun internationale contacten doelwit zijn van het programma.

Het afluisterprogramma heeft veel kritiek gehad van Amerikaanse burgerrechtenactivisten. Ook parlementariërs, onder wie enkele leden van Bush’ eigen Republikeinse Partij, hebben hun bezorgdheid geuit. De president zou zijn bevoegdheden hebben overschreden door het programma goed te keuren. (AP, Reuters)