Prins Claus Prijs naar Reza Abdeni

De Prins Claus Prijs 2006 is toegekend aan de Iraanse grafisch ontwerper Reza Abedini. Hij ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro. Tien anderen actief op het gebied van de kunsten krijgen 25.000 euro.

Dat heeft het Prins Claus Fonds bekendgemaakt. De prijzen worden op 13 december uitgereikt.

Reza Abedini (1967) geeft les in grafisch design en beeldcultuur aan de universiteit van Teheran. Volgens het Fonds stimuleert hij onderzoek naar de rijke geschiedenis van de Perzische kunst en kalligrafie en koestert hij jong talent. De internationale commissie van het Prins Claus Fonds kent de prijs toe „als erkenning voor zijn persoonlijke creativiteit bij het produceren van bijzondere grafische ontwerpen, en voor de persoonlijke manier waarop hij de kennis en verworvenheden van het artistieke erfgoed van Iran toepast en deze weer nieuw en boeiend maakt.”

In maart exposeerde Abedini in De Balie in Amsterdam. Hij maakte samen met grafisch ontwerper Hans Wolbers het boek New Visual Culture of Modern Iran. Wolbers bezocht Abedini in Teheran. „Ik was verbaasd over de hoge kwaliteit van de beeldcultuur. De posters en typografie hebben zo’n rijke verbeeldingskracht. Abedini is de voorman van die beeldcultuur.”

Volgens Wolbers is bijzonder aan Abedini dat hij de verleiding van de westerse beeldcultuur weerstaat. „Hij leert jonge ontwerpers hun eigen historie te gebruiken. Zijn invloed is ook in andere landen merkbaar waar net als in Iran het Arabische schrift wordt gebruikt.” Abedini won internationale en nationale prijzen voor onder meer zijn posters voor Iraanse films. Zijn werk is niet politiek. „Als Abedini wel politiek was, had hij niet in Iran kunnen blijven wonen en werken”, zegt Wolbers.

Eind dit jaar komt er in Nederland een nieuwe expositie van Abedini’s werk. Wolbers: „En volgend jaar geven we samen workshops in Dubai en andere plaatsen onder de titel East meets west. We willen laten zien hoe dicht we qua beeldcultuur bij elkaar zitten, ondanks alles.”

Tien prijzen van 25.000 euro gaan naar Lida Abdul (Afghanistan – dit jaar nog exposant in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem), Christine Tohme (Libanon), Erna Brodber (Jamaica), Henry Chakava (Kenia), Frankétienne (Haïti), Madeeha Gauhar (Pakistan), Michael Mel (Papoea-Nieuw-Guinea), het Committee for Relevant Art (Nigeria) en de Al Kamandjâti Association (Palestina). Hoofdlauraat van vorig jaar was Jonathan Shapiro, beter bekend als cartoonist Zapiro.