Oude bekenden in dug-out, geen nieuwe topspelers

Vanavond begint met Sparta-Vitesse de nieuwe voetbalcompetitie.

Henk ten Cate, Ronald Koeman en Aad de Mos zijn terug met ambitie.

Sparta, een van de drie Rotterdamse clubs in de eredivisie na de promotie van Excelsior, mag vanavond in eigen stadion de competitie openen tegen Vitesse. De komst van de club uit Arnhem betekent ook de terugkeer na elf jaar van trainer Aad de Mos in het Nederlandse voetbal.

De Mos begint met de ambitie om mee te strijden voor de plaatsen vijf tot negen, die recht geven op deelname aan de play-offs voor UEFA-Cupvoetbal. Dat is minder hoog gegrepen dan de doelstelling van twee andere nieuwe trainers, die kampioen willen worden: Ronald Koeman (PSV) en Henk ten Cate (Ajax). Koeman, na een jaar Portugal, moet in Eindhoven Guus Hiddink doen vergeten. Ten Cate, die in het verleden goed werk leverde bij NAC en vorig jaar als assistent van Frank Rijkaard de Spaanse titel en de Champions League won met FC Barcelona, mag het voor het eerst als hoofdtrainer proberen bij topclub.

Ajax en PSV beginnen aan het seizoen als de grote favorieten, zeker nu Feyenoord de jaargang 2006/2007 moet inzetten zonder centrumspits Dirk Kuyt. Het AZ van coach Louis van Gaal hoopt in een nieuw stadion op een reprise van het voorbije seizoen, toen de club in de competitie tweede werd. AZ onderging wel een heuse transformatie en is nog volop op zoek naar de juiste veldbezetting.

Onderin moeten Sparta, Heracles, NAC en Excelsior vrezen voor degradatievoetbal. De nummers zestien en zeventien spelen nacompetitie om behoud in de hoogste afdeling veilig te stellen. Nummer achttien degradeert rechtstreeks.

Aan de competitie-opzet is dit jaar niets veranderd. De kampioen plaatst zich voor de Champions League, terwijl de nummers twee tot vijf strijden om het tweede Champions League-ticket. De vraag van de Nederlandse voetbalbond om de nummer twee sowieso te verzekeren van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi werd door de Europese voetbalfederatie UEFA niet ingewilligd. Daardoor bestaat opnieuw de kans dat de nummer twee van het seizoen zich niet plaatst voor Europees voetbal.

Echt grote namen hebben de Nederlandse clubs niet kunnen aantrekken. Bij Ajax valt de terugkeer op van centrale verdediger Jaap Stam, die AC Milan verliet. Met de Spanjaarden Gabri en Roger haalde Ajax ook wat zuidelijke flair naar de Arena.

Volg de eredivisie op www.voetbal.nl

    • Dirk Vandenberghe