om naar uit te kijken

KLASSIEKE MUZIEK

Janine Jansen De violiste Janine Jansen heeft in de Robeco Zomerconcerten haar eigen mini-festival met vier concerten in de Grote Zaal en een openbaar interview in de Koorzaal. Jansen speelt bij het European Union Youth Orchestra olv Vladimir Ashkenazy en Amsterdam Sinfonietta, verder in twee kamermuziekconcerten.

Janine Jansen: 20, 22, 26 en 27 aug 20u15. interview: 22 aug. 18u30. Inl www.robecoconcerten.nl; Res 020-6718345

POP

India.Arie Derde album Testimony van soulzangeres India.Arie koppelt milde hiphop-invloeden aan folk en soul, geschikt voor een breed publiek nu ze ook Don Henley’s The heart of the matter covert. Sleutelsong op haar repertoire is het nieuwe I am not my hair, waarin ze zich afzet tegen de manier waarop zwarte Amerikaanse vrouwen beoordeeld worden op hun haardracht. Toen ze haar dreadlocks eraf knipte, dacht haar omgeving dat ze plotseling anders was gaan denken. Niet dus; ze is nog even spiritueel en sociaal bewogen als op haar debuut Acoustic Soul uit 2001.

23 aug 21u Paradiso, Amsterdam 020-6264521.

THEATER

NoorderzonVanavond begint in Groningen het theaterfestival Noorderzon, met het speciale Amerikaanse programma U.S. and Them. Amerika-kundige Maarten van Rossum houdt de openingslezing. Zanger Spinvis en beat poet Simon Vinkenoog zorgen voor de dichterlijke noten. Daarna volgen meer dan tachtig internationale voorstellingen, concerten, films, installaties en acts, in verschillende theaters en op allerlei locaties in de stad. Wie zich op straat vergaapt aan het levensechte poppenspel, of blijft steken in de drakendans, zou wel eens de dakwandelingen kunnen missen. Het Noord Nederlands Toneel is dominant aanwezig, met twee voorstellingen en de huwelijksfilm Borg. Samen met jongeren uit Newcastle brengt de groep On Top of the Town op de dak van een parkeergarage. Welcome to Soledad is een dansvoorstelling in een disco.

17 t/m 27 aug in Groningen. Inl. www.noorderzon.nl. Res 0633-014077 (alleen op festivaldagen, tussen 13-16u).