Mijnwerkers willen deel koperwinst

Mijnwerkers willen deel koperwinst Antofagasta, 18 aug. Mijnwerkers van de Escondida-kopermijn bij de Chileense stad Antofagasta blokkeren op hun twaalfde stakingsdag een weg. Eigenaar BHP Billiton heeft gisteren aangekondigd zijn activiteiten in de grootste kopermijn ter wereld op te schorten. De blokkade zou mensen die nog aan het werk zijn in gevaar brengen. De vakbonden eisen loonsverhogingen omdat zij vinden dat de mijnwerkers horen mee te profiteren van de recordwinst van 2,9 miljard dollar (2,3 miljard euro) die Billiton in het eerste halfjaar verdiende door de hoge prijzen. De koperprijs is nog verder gestegen doordat Escondida stilligt. De mijn is goed voor 8 procent van de wereldproductie van kopererts. Foto Reuters Workers from the Escondida copper mine demonstrate as they blocked a road outside the company`s sport complex in Antofagasta city, some 1414 km (878 miles) north of Santiago, August 17, 2006. Chile's Escondida, the biggest copper mine in the world, said late on Thursday it was suspending operations and breaking off talks as a strike by union workers entered its twelfth day. Picture taken August 17, 2006. REUTERS/Ivan Alvarado (CHILE) REUTERS