‘Met salarisadministratie koop je relatie’

Randstad wordt na een overname de vierde salarisadministrateur van Nederland. En kan aldus duizenden klanten allerlei personeelsdiensten bieden.

J. van den Broek Foto Randstad Randstad

Uitzender Randstad neemt de salarisverwerking van Getronics over, zo werd gisteren bekend. Dit bedrijf voert voor een half miljoen werknemers van zo’n 3.000 klanten de salarisadministratie. Randstad wordt daarmee de vierde salarisadministrateur van Nederland, na onder meer Raet en ADP. Dat moet de basis worden voor het aanbieden van andere personeelsdiensten, want Randstad verwacht dat bedrijven die de komende jaren steeds meer zullen uitbesteden. Vijf vragen aan Jacques van den Broek, lid van de raad van bestuur van Randstad Holding en verantwoordelijk voor dit bedrijfsonderdeel.

Staat salarisverwerking niet ver af van Randstads andere activiteiten?

„Nee hoor. Een belangrijk onderdeel van ons werk als uitzender is het doen van salarisbetalingen aan onze 80.000 uitzendkrachten. Om dat te doen op grond van de uitzend-cao, moet je er echt verstand van hebben. Dat is namelijk eigenlijk een verzameling van allerlei andere cao’s.”

Wil Randstad groot worden in salarisadministratie?

„Randstad is niet sec geïnteresseerd in het voeren van salarisadministratie. We zien een trend dat bedrijven de administratieve kant van hun personeelszaken uitbesteden. Dat komt doordat personeelsafdelingen van bedrijven door alle administratieve verplichtingen soms moeilijk toekomen aan inhoudelijke begeleiding van werknemers. Als bedrijven nadenken over het slimmer organiseren van hun personeelszaken, beginnen ze vaak met het uitbesteden van de salarisadministratie. En wij vonden dat we daar onvoldoende in konden aanbieden.”

Het gaat Randstad eigenlijk om andere diensten.

„Wij bieden naast pure loonadministratie inderdaad ook andere diensten aan. Administratieve zaken, zoals het bijhouden van ziekteverzuim, vakantiedagen en opleidingen. Maar ook diensten die rechtstreeks van invloed zijn op het functioneren van werknemers, zoals beoordeling, begeleiding van zieke werknemers, en outplacement van mensen die vertrekken. En natuurlijk werving en selectie. Wij willen bedrijven zoveel mogelijk helpen bij het goed organiseren van hun personeelszaken en het bereiken van hun doelstellingen. Daartoe bespreken we welke onderdelen ze bij ons willen onderbrengen. En de salarisadministratie is dan toch vaak de basis voor andere diensten.”

Koopt Randstad de salarisadministratie dan vooral om andere diensten te kunnen aanbieden?

„Het gaat ons om het pakket. Er zijn niet veel bedrijven die al die diensten samen kunnen aanbieden. Administratie, outplacement, werving en selectie zijn nu allemaal aparte markten met verschillende spelers. En natuurlijk, met de salarisadministratie voor 3.000 klanten koop je ook de relatie met die klanten.”

Hebben Nederlandse bedrijven over tien jaar geen personeelsafdelingen meer?

„Jawel, maar ik verwacht wel dat ze meer hebben uitbesteed, zodat ze zich kunnen concentreren op essentiële zaken zoals het coachen en motiveren van werknemers. Daar staat wel wat te gebeuren.”

    • Elsje Jorritsma