Liever eigen baas dan bier tappen

Als straks het nieuwe studiejaar begint, gaan duizenden studenten weer op zoek naar een bijbaantje. Het kan ook anders: zo’n 3.000 studenten begonnen een eigen bedrijf.

Wie studeert heeft een bijbaantje. Maar terwijl de meeste studenten het bij bier tappen houden, kiest een handjevol al in de collegebanken voor een eigen bedrijf. Nederland telt zo’n 3.000 studentondernemers, zo blijkt uit cijfers van Jong MKB-Nederland.

Volgens onderzoek dat de Technische universiteit Twente liet uitvoeren, bieden hbo’s en universiteiten steeds meer begeleiding en faciliteiten voor studenten die een eigen bedrijf willen beginnen. Technische universiteiten lopen daarbij voorop. Zo verzorgen de TU’s van Delft, Eindhoven en Twente samen een collegereeks over ondernemen.

Studentondernemers hebben vooral behoefte aan faciliteiten, niet aan geld, zegt onderzoeker Peter van der Seide. „Financieel nemen studentenbedrijven weinig risico, ze doen meestal klussen op aanvraag. De investeringen blijven daardoor minimaal.”

De TU Twente blijkt studerende ondernemers het meest in de watten te leggen. Ze krijgen kantoorruimte op de campus en persoonlijke begeleiding. Pas afgestudeerden worden ondersteund met renteloze leningen en gratis gebruik van universiteitsfaciliteiten.

Toch doen opleidingen nog niet genoeg, vindt Joe Goldiamond, directeur van het particuliere Webster International Center for Entrepreneurship. „Ondernemers worden in Nederland als buitengewone mensen gezien, alsof ze ervoor gebóren zijn. Om van die houding af te komen, moet het vak ondernemerschap een centrale plaats innemen op alle universiteiten en hbo’s en moeten studenten praktische ervaring opdoen met ervaren ondernemers.”

Studentondernemers zijn gunstig voor de werkgelegenheid, zegt Walter Jansen van Jong MKB-Nederland. „Omdat ze mensen willen aansturen, nemen hoogopgeleiden graag personeel aan. Daarom moeten we studenten aanmoedigen een bedrijfje te beginnen.”

    • Stefanie Vermeulen