Lief, koket, naïef

cd Nederlied Mondo Leone: Nieuwe Liedjes V2 **

cd Nederlied

Mondo Leone: Nieuwe Liedjes

V2

Leon Giesen maakte een paar jaar geleden Holland America Lijn, een prachtige cd, samen met Jack Poels, de zanger van Rowwen Hèze. Op Giesens nieuwe cd zingt en speelt hij onder de naam Mondo Leone alles alleen. Nieuwe Liedjes biedt gezongen nummers, en nummers in een rudimentair soort rap. Giesen zingt in het Nederlands over autorijden met zijn zoontje (‘Autorijden Met Mijn Zoontje’) en over zinloos geweld (‘Zinloze Liefde’). De instrumentaties zijn hier soberder dan op Holland America Lijn, met slechts een akoestische gitaar, en een als ritmebox klinkende drumpartij.

Bij zo’n eenvoudige begeleiding mag je aannemen dat de teksten de aandacht waard zijn. Maar die op Nieuwe Liedjes zijn kneuterig en koket-naïef, over tv-beelden die hem kwaad maken: „Liefdeloosheid is de ziekte van deze tijd”, en hoe we behoefte zouden hebben aan ‘zinloze liefde’. Het nummer ‘Paf!’ is een uitzondering. In dit dromerige liedje worden de woorden minder nadrukkelijk gebracht, en klinkt de ritmebox als een hartslag. Daar willen we er meer van horen.

    • Hester Carvalho