Komkommerland zonder problemen

Hoe gek kan het worden in een land zonder echte problemen? Als ik het dagelijks nieuws moet geloven kennelijk heel gek. Een paar voorbeeldjes uit de nrc.next van deze week.

Als in Woerden door de regen je garage vol water staat komen er `Hulpverleners`, als bewoner kun je die dan gaan helpen bij het leeghozen van je eigen garage. De zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid die door het kabinet zo gepropageerd wordt/werd, is klaarblijkelijk nog ver te zoeken. En hoewel de overheid daar veel reclame voor maakt leeft Nederland ook nog lang niet met water.

Spelt u groen of spelt u wit, hoe gek moet je daar voor zijn? Is kippehok begrijpelijker dan kippenhok of juist niet? Zelf vind ik het veel onbegrijpelijker dat er steeds vaker wordt gezondigd tegen simpele taalregels als voltooid deelwoord met d of t of stam + t, helaas ook in het onderwijs en in ambtelijke stukken. En dat/wat - weliswaar langzamerhand slechts een pekelzonde - zoals in de nrc.next van 15 augustus: met een lage hypotheeklast in een huis wat lang geleden is gekocht. Maar ja, hier helpt de spellingchecker (althans de mijne) niet.

Dus ambtenaren moeten zich in voorkomende gevallen helemaal niet het hoofd hoeven breken over de schrijfwijze van honde(n)lul. Ze moeten gewoon de financiering van organisaties als de Taalunie opheffen.

    • Hendrik Bijnsdorp Leiderdorp