‘Je kunt ook gewoon iets minder televisie kijken’

Daan Lammers (23) studeert commerciële economie in Eindhoven en begon online marketingbureau Portal Advising.

Daan Lammers: „Concurrenten noemen ons ‘de studentjes’.” Foto Loraine Bodewes Eindhoven 21/07/06. Daan Lammers, voor loopbaanverhaal. Foto: Loraine Bodewes. Bodewes, Loraine

„Ons eerste ondernemersplan schreven we op de achterkant van een bierviltje, tijdens een potje poolen. Mijn compagnon liep stage bij een online marketingbureau en wij vonden: dit kunnen wij beter. Ons doel: nummer één worden van Eindhoven. We zijn meteen aan de slag gegaan. Niet te veel lullen, gewoon gas geven. Nu, twee jaar later, hebben we drie jongens in dienst.

„Dat ik nog student ben, bevalt goed. Het is een kwestie van selectief omgaan met de colleges. Eigenlijk heb ik er vooral baat bij. Op school leer ik de beginselen van het vak en als we een casus krijgen heb ik vaak oplossingen paraat, omdat ik het in de praktijk al heb meegemaakt. Bij collega-studenten die zeggen dat ze het druk hebben, denk ik: die twintig uur in de week die je tv zit te kijken, kun je ook in iets anders investeren.

„Concurrenten noemen ons ‘de studentjes’. Daar moeten we tegenop boksen. Wat weet jij nou van marketing, zei een gerespecteerde concurrent een keer tegen me tijdens een bijeenkomst op een businessclub. Daar word ik zo kwaad van, om gek van te worden. Maar ik laat me niet kennen. Ik heb hem vriendelijk uitgenodigd om een kop koffie te komen drinken. Hij moet nog komen.

„Van mijn school krijg ik geen steun. Dat is jammer. Ik krijg advies vanuit de businessclubs en netwerkverenigingen waarvan ik lid ben en vorig jaar heb ik Bizzion opgericht, een netwerkvereniging voor studentondernemers. Leden krijgen er gratis advies, van accountants bijvoorbeeld. En iedereen heeft binnen drie maanden een netwerk. Bizzion zit nu alleen in Eindhoven, maar we willen graag uitbreiden naar andere steden. Andere studentondernemers kunnen het oppikken. Ze mogen ons plan zo hebben.”

    • Stefanie Vermeulen