In Irak in juli 3.500 doden, twee keer zoveel als in januari

Bagdad. In Irak zijn vorige maand in totaal ongeveer 3.500 mensen om het leven gekomen bij sectarisch of politiek geweld. Dat heeft de Iraakse onderminister van Gezondheid, Adel Musin, gisteren meegedeeld. Eerder was al bekend geworden dat in juli in Bagdad alleen al 1.500 lijken van slachtoffers van geweld in het lijkenhuis waren binnengebracht. Het is het hoogste dodencijfer sinds een Amerikaans-Britse legermacht in maart 2003 Irak binnenviel om het regime van Saddam Hussein omver te werpen. Musin gaf geen cijfers voor de voorgaande maanden. Maar The New York Times meldde woensdag dat het dodental voor juli 9 procent hoger is dan dat voor juni en bijna twee keer zo hoog als januari. Het shi`itisch-sunnitische geweld laaide eind februari op na de aan sunnieten toegeschreven aanslag op de shi`itische Gouden Moskee in Samarra.