in de marge

Abitax Foto J. Halegua Halegua, J.

Ooit kon je goede sier maken met de mini Maglite. Die had, net als zijn grote broer, een lichtbundel die je van breed naar smal kon instellen door aan de kop te draaien. Nu word je links en rechts ingehaald door de allernieuwste generatie zaklantaarns met felle light emitting diodes (led’s), waarbij het schijnsel van de Maglite bleek afsteekt.

Gelukkig is daar Niteize, de Amerikaanse fabrikant van ‘innovatieve producten’. Die maakt het mogelijk je oude zaklamp te pimpen met twee kleine onderdelen in blister-verpakking. Het opwaarderen is eenvoudig. Oude gloeilamp eruit wippen, led’je erin en nieuwe reflector erop. Vervolgens achterkant losschroeven en vervangen door nieuwe aan/uit-knop. Nu hoef je ook niet meer aan de achterkant te draaien om het licht aan of uit te doen. In minder dan tien minuten sta je weer helemaal vooraan in de race om het ultieme oogverblindende, draagbare licht.

Toch roept de Niteize upgradecombo na installatie de vraag op of je niet beter de ogen kan sluiten bij het aanschouwen van de hausse aan nieuwe zaklampjes.

De vraag of er zo langzamerhand niet een heleboel overbodige zaklantaarns bestaan, dringt zich onontkoombaar op bij het zien van de abitax tag-light. De maker ziet ons dit kleine knooplampje gebruiken op de fiets, tijdens het joggen, of om het sleutelgat te vinden. Of voor aan de halsband van de hond, mocht deze in het donker zijn verdwenen, en om de tent ’s nachts te vinden. Toegegeven, de abitax tag-light ziet er geinig uit. Maar ooit gehoord van iemand die zijn tent niet kon terugvinden? Of van iemand die zijn hond ’s nachts kwijtraakte?

Hans Moll

Led upgrade combo en abitax tag-light beide 12,50 euro

    • Hans Moll