Ik dreig aan een Halina Reijn-overdosis te sterven

Wat is het aan Halina Reijn dat mij zo tegenstaat? Zit het in de details, bijvoorbeeld dat zij bezoekers op haar website welkom heet met de woorden ‘Welkom op mijn kleine site?’ Is het dat zij ook schrijft, en haar roman Prinsesje Nooitgenoeg liet gaan over een succesvolle actrice in een existentiële crisis, die een Tsjetsjeense klusjesman ontmoet en gaat strijden voor een betere toekomst?

Nee, dat is het niet. Het is meer dat ik aan een Halina Reijn-overdosis dreig te sterven. Minstens drie keer per week moet ik een diepte-interview met haar lezen waarin zij vertelt over haar anti-autoritaire jeugd in Groningen, waardoor ze zo verschrikkelijk creatief is geworden, maar waar ze zich ook tegen afzet middels het kopen van dure kleren.

Minstens twee keer per week gaat er een toneelstuk of film in première waarin zij de hoofdrol heeft – echt, Carice van Houten is er een uitgerangeerde figurante bij. En minstens vier keer per dag fiets ik langs een abri met die eeuwige borsten van Halina, die mij toeschreeuwen dat ik naar een Shakespeare moet die in een modern jasje is gestoken.

En nu is ze zondag ook al Zomergast. Ik weet niet of ik dat er nog bij kan hebben. Drie uur Halina, en dat in combinatie met Joris Luyendijk, die mij aardig en degelijk lijkt, maar die vorige week met Leon de Winter voor vele kromme tenen zorgde. Na elk fragment zei Joris tegen die woest orerende, maar niets zeggende Leon: „Ik vind het zo fascinerend dat je altijd over het Midden-Oosten schrijft, maar er nooit heengaat, terwijl er toch elke dag vliegtuigen heenvliegen.” Ondertussen kon je aan Joris’ getergde grijns zien dat hij bedoelde: „Ik vind het zo intens stupide dat je altijd over het Midden-Oosten blaat, maar er nooit eens heengaat, terwijl er toch elke dag honderd vliegtuigen heenvliegen, en ik weet er veel meer vanaf, pot-dómme!” Maar daar is hij te welopgevoed voor.

Welopgevoede, ongemakkelijk grijnzende Joris met woeste tietenartieste Halina, die ongetwijfeld gaat vertellen dat ze alleen maar naar Nova en Tsjetsjeense documentaires over klusjesmannen en duistere films van Michael Haneke kijkt, en nóóit naar America’s Next Top Model. De totale overdosis. Ik ga toch kijken. Al is het om te zien of ze haar trui aanhoudt.

    • Aaf Brandt Corstius