Goals niet zomaar te koop

Vlak voor het begin van de competitie moet Feyenoord een vervanger voor de naar Liverpool vertrokken Dirk Kuijt halen „Een spits van zijn kaliber vinden we niet, daar moeten we niet naar op zoek.”

Rotterdam, 18 aug. - Waar het weinig verwende Legioen de afgelopen weken voor vreesde, werd gisteren de pijnlijke waarheid. Boegbeeld, publiekslieveling en doelpuntenmaker Dirk Kuijt is volgend seizoen niet meer in De Kuip te bewonderen. Kuijt is vanaf zaterdag speelgerechtigd voor FC Liverpool in de Premier League. Achttien miljoen euro had de vorige winnaar van de Champions League (2005) voor de Katwijker over.

De transfer van Kuijt komt uiterst ongelegen, drie dagen voor het begin van de nieuwe voetbaljaargang. De kans dat Feyenoord zondagmiddag uit bij FC Groningen de vervanger van Kuijt presenteert, is bijna nihil, waarschuwt commercieel directeur Chris Woerts.

Er is een lijstje met aanvallers, aldus technisch manager Peter Bosz. Maar Feyenoord heeft slechts tot 31 augustus de tijd om een nieuwe centrumspits aan te trekken. Dan eindigt de internationale transferperiode. Enkele kandidaten hebben ondertussen hun contract verlengd of een nieuwe club gevonden, zodat Feyenoord de voorbije weken het aantal kandidaten zag slinken. Bosz: „Een spits van het kaliber Kuijt vinden we niet, daar moeten we niet naar op zoek.” Het enige dat Bosz kon zeggen is dat de club de versterking wellicht uit het buitenland zal halen.

Kuijt was de afgelopen drie jaar van onschatbare waarde voor Feyenoord, al leverde dat tot zijn eigen frustratie geen prijs of plaats in de Champions League op. De 26-jarige spits maakte het afgelopen seizoen 22 treffers in de competitie. De voetbaljaren daarvoor 22 en 29. Salomon Kalou, de Ivoriaan die naar Chelsea werd getransfereerd, scoorde vorig jaar 15 keer, het jaar ervoor 20 keer. Ruim 25 miljoen verdiende Feyenoord aan het vertrek van het spitsenduo K2, maar het betekent wel een aderlating van minstens dertig goals per seizoen. De club heeft nu wel geld, maar geen doelpuntenmakers.

Feyenoord haalde deze zomer wel enkele aanvallers naar Rotterdam-Zuid, maar geen centrumspits. De Belgische buitenspelers Stein Huysegems (van AZ) en Benjamin de Ceulaer (RKC) zijn aardige pingelaars, maar weinig efficiënt voor het doel. Huysegems scoorde vorig seizoen en het jaar daarvoor telkens zeven keer, De Ceulaer maakte er vorig jaar zes. De Fin Joonas Kolkka scoorde in 2005/2006 acht keer voor ADO in 25 duels. De meest roemruchte goalgetter in de huidige selectie is Pierre van Hooijdonk. Hij maakte in zijn gloriejaren ook minstens 20 treffers per seizoen, maar op 36-jarige leeftijd is Pi-Air op zijn retour. Toch ziet het er naar uit dat hij, tot Feyenoord een vervanger voor Kuijt en Kalou heeft gevonden, voor de Rotterdamse doelpunten moet zorgen.

In de voorbereiding bleek dat zelfs met Kuijt Feyenoord onvoldoende gewapend was om de strijd aan te gaan met Ajax en PSV, de twee belangrijkste kandidaten voor de titel. Zonder de 20 goals van Kuijt is Feyenoord niet meer dan een eenvoudige subtopper, een club die met teams als Heerenveen en FC Groningen meedingt om de vijfde plaats. Dat moet voor de talrijke supporters, die al sinds 1999 snakken naar een nieuwe landstitel, een onverdraaglijke gedachte zijn.

    • Dirk Vandenberghe