Getronics doet dochter over aan Randstad

Automatiseringsbedrijf Getronics verkoopt voor een onbekend bedrag salarisadministrateur HR Services aan uitzendbureau Randstad. Getronics doet dit om zijn schulden te verlagen.

Getronics had al eerder aangekondigd dat het salarisadministratiebedrijf zou worden verkocht. Het is de tweede keer dat Getronics een dochteronderneming verkoopt om uit de financiële problemen te komen. Een paar jaar geleden verkocht Getronics loonadministrateur Raet voor 315 miljoen euro aan een investeringsmaatschappij. Daarmee werd toen een reddingsplan voorkomen waarbij veel nieuwe aandelen zouden moeten worden uitgegeven.

Getronics staat onder druk van een aantal banken om zijn financiële positie te verbeteren. Het automatiseringsbedrijf moet vóór 30 september zijn schuld verlagen. Eerder deze maand maakte het concern aanmerkelijk grotere verliezen bekend dan verwacht, waardoor de beurskoers scherp daalde. Het aandeel Getronics zakte de afgelopen weken ruim eenderde in waarde.

Getronics meldt dat HR Services voor 65 miljoen euro, vrij van schulden, wordt verkocht aan Randstad. Aangezien niet bekend is hoeveel schuld Getronics van de dochter moet aflossen voordat die naar Randstad verhuist, is niet bekend wat de uiteindelijke opbrengst voor Getronics is.

Analisten rekenden tot voor kort op een bedrag van circa 90 miljoen voor de salarisadministrateur. Die verwachtingen werden onlangs getemperd waardoor analisten hun taxaties neerwaarts bijstelden tot circa 60 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van Getronics moet het bedrijf 17 miljoen euro schuld aflossen vóór 30 september. Dan zal het plafond van een kredietlijn bij de banken verlaagd worden naar 195 miljoen euro. Volgens de zegsman van Getronics is er op dit moment 212 miljoen euro van deze kredietfaciliteit gebruikt. Het aandeel Getronics steeg gisteren met 0,2 procent tot 5,53 euro.