Geen mineur in de file

cd klassiek CLASSIC ƒM:De Klassieke Top-1000 4 cd’s; www.classic.fm *

cd klassiek

CLASSIC ƒM:De Klassieke Top-1000 4 cd’s; www.classic.fm

Bij de radiozender Classic ƒm stelt de computer het programma samen uit een database van duizenden tracks. Alleen zó kan de zender zorgen voor afwisseling, zonder eindeloos gepuzzel om een uur rond nieuws, reclame en verkeersinfo precies vol te krijgen. De computer kent lengtes, componisten, genres en bezettingen, houdt vocaal en instrumentaal uit elkaar en garandeert dat men in de file niet te veel langzame muziek in mineur hoort.

Tussen kerst en nieuwjaar stellen luisteraars het programmering samen met lijstjes favoriet repertoire. Het beste uit die ‘Klassieke Top-1000 Aller Tijden’ staat nu op vier cd’s: 48 nummers. Leve de publieke smaak, zelfs Brahms klinkt meer dan eens. Leuk voor de man met het lastige imago, want wie weet dat hij via de Akademische Festouverture de componist is van ‘Hup, Holland hup’?

Het repertoire is top, de uitvoeringen zijn dat zelden: veel goedkope orkesten uit het voormalige Oostblok, soms ook slecht klinkend. En tegenvallende prestaties: het Miserere van Allegri kan zóveel mooier. En duur! Bij Kruidvat haalt men voor een tientje minder veertig cd’s.

    • Kasper Jansen