Frankrijk

Mickey Mouse copyright Disney Walt Disney Pictures

Mickey Mouse Als je een muis tegenkomt in een kunstgalerij is dat meestal geen goed teken. Bij Artcurial daarentegen is het juist het tegenovergestelde. Natuurlijk gaat het daar niet om zomaar een muis, maar om het beroemde knaagdier dat in 1928 door Walt Disney geschapen werd: Mickey Mouse. Onder de titel Mickey dans tous ses états verenigt de expositie bij Artcurial doeken, foto’s, beelden en installaties van ruim zestig hedendaagse kunstenaars: van Bernard Rancillac, via Peter Saul, George Condo, Pol Bury, Keith Haring en Basquiat t/m Mark Dion en Kimiko Yoshida. Deze plaatsen elk op een heel eigen manier het legendarische beest, dat in de loop van de tijd een waar symbool van de Verenigde Staten is geworden, in de meest onverwachte situaties. Ook de modewereld is gefascineerd door het Mickey-motief. Een hele zaal met op de held geïnspireerde creaties van de modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac geeft daar blijk van.

Artcurial, Hôtel Dassault, 7, rond-point des Champs-Elysées, Parijs, t/m 17 sept, dag 11-19u, 0033-142992003 en www.artcurial.com

Tuinenfestival Jouer au jardin (in de tuin spelen) is het thema van de 15de editie van het Festival International des jardins de Chaumont-sur-Loire. Een vrolijk onderwerp dat zowel jong als oud bezighoudt. Zesentwintig interactieve (speel)tuintjes van elk ongeveer 240 m2 werden geselecteerd uit ruim 450 ontwerpen van (tuin)architecten, beeldende kunstenaars en botanisten uit de hele wereld. Via een glijbaan in een tuin van spiegels en exotische planten belanden, schaken met op wieltjes gemonteerde bloemstukken, verstoppertje spelen in de schaduw van pompoenbomen, dat zijn enkele van de ‘groene’ sprookjesachtige spelletjes waar zelfs Lewis Carroll van zou opkijken.

Ferme du Château, Chaumont-sur-Loire t/m 15 okt www.chaumont-jardin.com 0033-254209922.

En verder Foto’s Cindy Sherman t/m 3 sept Jeu de paume, site Concorde, www.jeudepaume.org; Rodin et les danseuses cambodgiennes t/m 17 sept in het Musée Rodin, Parijs, www.musee-rodin.fr; Marilyn, la dernière séance t/m 30 okt Musée Maillol, Parijs, www.museemaillol.com; 0033-142225958; Cézanne en Provence t/m 17 sept Musée Granet van Aix-en-Provence, www.cezanne-2006.com