Festivals

BIDDINGHUIZEN

Op het programma van de 14e editie van Lowlands (18 t/m 20 augustus) staat veel alternatieve muziek maar ook stand-up comedy, debat, literatuur,kunst en (straat)theater. Optredens van o.a. Iggy & The Stooges, The Raconteurs, The Streets, Johan, Pennywise, Panic! At The Disco, Infadels, Lostprophets en My Chemical Romance. Tijdens het onderdeel Lowlands University zullen bekende hoogleraren verschillende colleges geven in wetenschappen van alfa tot bèta.

Evenemententerrein Walibi World. Inl: www.lowlands.nl

DELFT

Het driedaagse Jazz Festival Delft, dat plaatsvindt van 18 t/m 20 augustus, wordt dit jaar door de wethouder van cultuur Lian Merkx geopend op het podium op de Markt. Optredens van Hans Dulfer, Ronald Snijders, Monsieur Dubois, Greetje Kauffeld, Ana Beck Band, Sebastian Folreden & guests, Havana Jazz 7, Kofy Brown & Rare Groove Orchestra en Room Eleven. Op zaterdagmiddag wordt het Big Band festival georganiseerd met vier optredens van bigbands uit binnen- en buitenland.

Op diverse pleinen in het historische hart van de Delftse binnenstad . Inl: 015-2124896 & www.jazzfestivaldelft.nl

DEN HAAG

Het Pure Jazzfest is een nieuw Haags jazzfeest, bedacht door de drie Haagse jazzmuzikanten Michael Varekamp, Ben van Dungen en Eelco van Velzen. Op deze eerste editie van 18 t/m 20 augustus veel nationale en internationale (jazz)muziek, o.a. Sara Tavares, Izaline Calister, Freek de Jonge, Karin Bloemen, Carleen Anderson en Steve Grossman. ‘Artist in Residence’ is Terence Blanchard, jazzmuzikant en filmcomponist van Spike Lee-films.

Van 18 t/m 19 augustus. Op verschillende locaties in Den Haag. Inl: 0900-8282000 & www.purejazzfest.nl

Van 23 tot en met 25 augustus vindt het Binnenhof Festival plaats. Op woensdag 23 augustus zal het NDT II twee balletten uitvoeren van Jiri Kylian en een van Hendrique Rodovalho. Op donderdag 24 augustus is het de beurt aan het voltallig Residentie Orkest met als solisten de mezzo-sopraan Tania Kurtz en de tenor John Keyes. Ook bandeononspeler Carel Kraayenhof zal solist zijn bij het Residentie Orkest dat onder leiding staat van dirigent Roberto Minczuk uit Estland. Op vrijdag 25 augustus staat het programma geheel in het teken van artiesten uit de interculturele samenleving. Dit jaar is gekozen voor Suriname en Zuid-Amerika.

Het Binnenhof. Aanvang 23 & 24 augustus om 20u30, op 25 augustus om 20u15 uur. Inl: 070-3020 738 & www.binnenhoffestival.nl

ENKHUIZEN

Op 19 en 20 augustus wordt voor de zesde keer het Internationaal Zeeliederenfestival georganiseerd in het Zuiderzeemuseum. Er zijn optredens van vele nationale en internationale shanty-groepen, zoals Johnny Collins, Capstan Full Strength en Four ‘n’Aft uit Engeland, Marée de Paradis uit Frankrijk en Gaye & Trish uit Schotland. Zij brengen op diverse plaatsen in het buitenmuseum, waaronder de Markerhaven, hun zeemansliederen ten gehore.

Het eerste optreden vindt plaats om 11u. Het Zuiderzeemuseum is in augustus dagelijks van 10-17u geopend. Inl: www.zuiderzeemuseum.nl

GRONINGEN

Tot en met 27 augustus staat het Noorderplantsoen in het teken van het Noorderzon theater & crossoverfestival. Dit jaar met speciale aandacht voor underground kunstenaars uit de Verenigde Staten.

Inl. 050-3140278 & www.noorderzon.nl

ROTTERDAM

Dit jaar is er een verkleinde versie van het Rotterdams Straatfestival. Op zaterdag 26 augustus wordt het straatbeeld bepaald door clowns, acrobaten, eenwielers, jongleurs en andere kunstenmakers.

Op diverse plekken in de binnenstad. Inl: 010-5918879 & www.rotterdams-straatfestival.nl

UTRECHT

Het Holland Festival Oude Muziek Utrecht vindt plaats van 24 augustus t/m 3 september en is getiteld ‘Le nuove musiche: het seicento in Italië’. De 25ste editie van het festival opent met de moderne wereldpremière van l’Ipermestra van Francesco Cavalli in een regie van Wim Trompert. Behalve veel muziek uit 17e-eeuws Italië is er een authentiek Italiaans restaurant in Vredenburg en van 1 t/m 3 september een Oude Muziek Markt in Museum van Speelklok tot Pierement. Verder zijn er fringeconcerten, zomerschoollezingen, workshops en een symposium.

Inl: 030-2329000 & www.oudemuziek.nl