Felle strijd om verzekeringen en hypotheken

Nederlandse banken en verzekeraars hebben last van scherpe concurrentie en dalende winstmarges. Dat stellen twee financiële instellingen die gisteren en vanochtend hun cijfers bekendmaakten.

Bank- en verzekeringsbedrijf SNS Reaal, dat in mei van dit jaar op de beurs debuteerde, kampt met „moeilijke marktomstandigheden”, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Volgens bestuursvoorzitter S. van Keulen is de concurrentie scherp op de hypotheekmarkt en op de verzekeringsmarkt. De omstandigheden verzwaarden volgens de topman in de loop van het halfjaar en hij verwacht een nog hardere concurrentiestrijd. „Wij gaan ervan uit dat de verzwaring van de marktomstandigheden zich zal voortzetten in de tweede helft van 2006”, aldus Van Keulen.

De bankpoot zag de rente-inkomsten met 13 procent dalen, het marktaandeel op de hypotheekmarkt slonk. De inkomsten van het gehele bedrijf stegen in het eerste halfjaar met 1 procent. Doordat de lasten fractioneel daalden, kwam de totale winst 14 procent hoger uit op 186 miljoen euro. SNS Reaal spreekt van een „sterk financieel resultaat” dat boven de doelstelling ligt.

In de cijfers over het eerste halfjaar zijn de resultaten van Bouwfonds nog niet meegenomen. Op 31 juli werd aangekondigd dat SNS de vastgoedfinancieringsactiviteiten van ABN Amro koopt voor 840 miljoen euro. De overname wordt betaald uit de opbrengst van de beursgang.

SNS Reaal, met 43 miljard euro aan uitstaande leningen een grote hypotheekverstrekker, verwacht dat een eventuele versobering van de hypotheekrenteaftrek, een terugkerend politiek discussiepunt, weinig gevolgen zal hebben voor de bankdivisie. SNS gaat er daarbij van uit dat een eventuele wijziging van de aftrekmogelijkheden met een ruime overgangsperiode gepaard gaat.

Bank- en verzekeringsbedrijf Eureko (Interpolis, Staal Bankiers, Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer), dat gisteren zijn resultaten bekendmaakte, sprak eveneens over hevige concurrentie die in lagere marges resulteert. Het concern verdubbelde niettemin de nettowinst tot 669 miljoen euro. Een belangrijke winstbijdrage kwam van verzekeraar Interpolis die Eureko-dochter Achmea van Rabobank heeft gekocht.