Duitsland

Tanz im August Astrid Endruweit Berlin MEIN TANZ 400 KB, © Astrid Endruweit
Tanz im August Astrid Endruweit Berlin MEIN TANZ 400 KB, © Astrid Endruweit Endruweit, Astrid

Werelddansen Het is Duitslands grootste festival voor moderne dans en ter ere van zijn 18de verjaardag gunt zich Tanz im August een weelderig programma, met 24 producties uit 15 landen. Naast grootheden als de Belgische choreografes Michèle Anne De Mey en Anne Teresa De Keersmaeker is er ook plaats voor groepen die nog niet in de Europese metropolen hebben opgetreden. Nelisiwe Xaba uit Johannesburg beschrijft in Plasticization hoe plastic het leven in zijn vaderland Zuid-Afrika heeft veranderd. En de Fin Tero Saarinen verwerkt in Borrowed Light de traditionele dansen van de Shakers, een radicale protestantse gemeenschap in de VS die de moderne samenleving afwijst.

T/m 2 sept op verschillende locaties in Berlijn. Info: 0049-3025900427 en www.tanzimaugust.de.

Marseille in Hamburg Havensteden: ze brengen gevaren uit verre landen met zich mee maar ook romantiek. De Duitse havenstad Hamburg onderkent die speciale sfeer. De Kunsthalle daar nodigt andere havensteden uit om zichzelf te laten zien en opmaat voor de tentoonstellingenreeks is partnerstad Marseille. Gezichten van die hotspot aan de Middellandse Zee worden afgewisseld met zonovergoten landschappen. Georges Braque, Raoul Dufy en André Derain zagen in de Cote d’Azur een onbedorven natuur waarvan zij de kleurenpracht in ongekende intensiteit op hun doeken vastlegden. En Marseille zelf, met zijn oude haven en futuristische zweefbrug, bood motieven aan schilders als Alfred Marquet en Paul Signac. Im Licht des Südens – Französische Landschaftsmalerei von 1800 bis 1930: t/m 17 sept in de Hamburger Kunsthalle. Glockengiesserwall, di-zo 10-18u, do 10-21u. Info: 0049-40428131200 en www.hamburger-kunsthalle.de.

En verder Fietsen op 19 aug met barokspecialist Ton Koopman voor een nieuw Bach-orgel in Hamburg: www.stiftung-johann-sebastian.de; Theatron, openluchtfestival met films en concerten van klassiek t/m hiphop, t/m 27 aug amfitheater Olympiasee, München: www.theatron-de; Man Ray bis Sigmar Polke, grote fototentoonstelling t/m 24 sept Städtische Galerie, Delmenhorst: www.staedtische-galerie-delmenhorst.de; Das achte Feld, homo- en transseksualiteit in het werk van Francis Bacon, David Hockney ea, t/m 12 nov in Museum Ludwig, Keulen: www.museum-ludwig.de.