Dienst voor anonieme uitwisseling op internet

In Zweden is een ‘darknet’-dienst geïntroduceerd, die het internetgebruikers mogelijk maakt om anoniem muziekbestanden uit te wisselen. De service, die Relakks heet, maakt het mogelijk om zwaar versleuteld bestanden te verzenden en te ontvangen. Het is de eerste commerciële toepassing van een zogenoemd ‘darknet’ voor de uitwisseling van gegevens tussen internetgebruikers.

De dienst wordt aangeboden door het Zweedse bedrijf Relakks en ondersteund door de ‘Piratenpartij’ die meedoet aan de Zweedse verkiezingen met de focus op intellectuele eigendomswetten. „Het recht om informatie privé uit te wisselen is fundamenteel voor een democratische maatschappij”, zegt voorzitter Rickard Falkvinge. „Zonder een veilige en handige manier om het internet anoniem te betreden heeft dit recht geen enkele betekenis.”

Een ‘darknet’ is een afgesloten, geanonimiseerde sectie van het web waar gebruikers elkaar kunnen ontmoeten, chatten en informatie uitwisselen. Normaal gesproken zijn darknets voorbehouden aan kleine hechte groepen, zoals hackers. Ze zijn ook gebruikt door pedofielen om beelden van kindermisbruik te distribueren. Voor het gebruik van de meeste darknets kun je alleen worden uitgenodigd. Aspirant-leden moeten zichzelf eerst presenteren door materiaal te uploaden voordat ze volledige toegang tot het netwerk krijgen. Vergelijkbare verbindingen worden door dissidenten van landen als China gebruikt, om te voorkomen dat ze worden vervolgd om hun webactiviteiten.

Eerdere pogingen om een commerciële anonieme dienst te lanceren, zoals het bedrijf Nullsoft in 2003 deed, zijn mislukt. De distributie van het gebruikte programma Waste werd vervolgens stopgezet door Nullsofts moederbedrijf AOL.

Met Relakks krijgt de computer van de gebruiker een nieuw IP-adres. Een IP-adres is het unieke nummer waarmee elke computer communiceert met andere computers en websites. IP-nummers kunnen gebruikt worden om een specifieke computer te traceren en identificeren. De IP-adressen van Relakks zijn allemaal gelokaliseerd in Zweden, terwijl de computer zich misschien elders op de wereld bevindt. (BBC)