‘De Talibaan-beweging groeit ondanks successen van de VS’

De koranscholen in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zijn volgens de Talibaan ‘broedplaatsen van het verzet’. Het Westen is de gezamenlijke vijand.

Pakistaanse jongens volgen koranonderwijs in een madrassa in de North West Frontier Province. Op het schoolbord staan anti-westerse leuzen. President Musharraf heeft na de aanslagen in Londen in juli vorig jaar de madrassa’s verboden buitenlandse studenten toe te laten. De madrassa’s negeren dat verbod massaal en hebben de buitenlanders, onder wie veel Afghanen, nog niet weggestuurd. Foto Ton Koene Koran scholen in pakistan. Deze leraar geeft godsdienstles op school. Koene, Ton

„Stuur maar voldoende bodybags mee naar Afghanistan. Jullie soldaten en regering zullen ze nodig hebben”, snauwt Talibaan-strijder Heider Ali. In een theehuisje ergens in de bergen van de North West Frontier Province in het Pakistaanse deel van Kashmir dreigt hij: „We maken jullie allemaal af daar in Uruzgan.”

Hij heeft acht maanden onder de Talibaan gediend in de Afghaanse provincies Kunduz, Ghost, Kabul en Kandahar en is op verlof om zijn persoonlijke zaken te regelen. „Denk niet dat er een plek in Afghanistan is waar geen Talibaan zijn. Onze beweging groeit alleen maar verder ondanks de successen die de Amerikanen behalen in het doden van Talibaan-strijders.”

Volgens Heider Ali staan honderdduizenden potentiële strijders in Pakistan klaar om in de jihad, de heilige oorlog, tegen het Westen te vechten. De duizenden madrassa’s (koranscholen) in Pakistan zijn broedplaatsen van Talibaan-soldaten, vertelt hij.

Volgens Heider zijn Nederlandse militairen net zo goed de vijand als Amerikaanse. Het is zijn missie om alle westerse soldaten in zijn land te doden of te verdrijven. Hij legt uit: „Als je een koe naar het slachthuis brengt gaat ze ook spartelen en tegenwerken. Hetzelfde gebeurt met de Talibaan. Als jullie ons willen doden, vechten we terug. Jullie vallen ons aan, niet andersom. Mogen we ons misschien verdedigen?”

De sfeer in de aan Afghanistan grenzende North West Frontier Province is overwegend negatief tegenover het Westen. De bevolking is cultureel nauw verbonden aan Afghanistan en sympathiseert openlijk met de Talibaan. Vrouwen lopen in burka’s, op reclameposters langs de wegen in de provinciehoofdstad Peshawar zijn vrouwengezichten onherkenbaar.

Sjeik Mohammed Hassan Jan deelt Heider Ali’s overtuiging dat de westerse militairen alleen in Afghanistan zijn om de islam te bestrijden. „Stelletje huurmoordenaars,” noemt hij het Nederlandse leger, tijdens een gesprek in een moskee in Peshawar. „Doen jullie alles wat die verraderlijke Bush vraagt? Waarom bezetten jullie een soevereine staat als Afghanistan?” De sjeik is ook president van de provinciale federatie van madrassa’s. „Er zijn anderhalf miljoen Talibaan-studenten in Pakistan waarvan eenderde Afghaan is. De beweging groeit. Weten de Nederlandse regering en die soldaten wel waar ze aan beginnen?”

Maar Kamzaman, een vriendelijk ogende man die zijn baard vuurrood heeft geverfd met henna en twee andere mullahs, is dat allemaal onzin. Ze zijn aanhangers van Tabliri Jamat, een pacifistische moslimbeweging binnen de islam met enkele miljoenen aanhangers in Pakistan. „De enigen die de islam vernietigen, zijn de moslims zelf”, zeggen ze eensgezind. „Als Amerika ons niet zou aanvallen, zouden we onderling slaags raken. Het is wel waar dat Amerika en het Westen de moslims in deze regio verenigen, omdat die nu een gezamenlijke vijand hebben.”

Ton Koene is freelance journalist

    • Ton Koene