De beste romans over ‘9/11’

3 Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het heden, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in een geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Een hoopvolle ode aan de veerkracht van de mens. 3 Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het nu, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in de geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Deze hoopvolle roman is een ode aan de verbazingwekkende veerkracht van het menselijk bestaan.

Onmisbaar bij een trip naar New York, zeker nu ‘nine eleven’ bijna vijf jaar geleden is: de vier beste boeken over de aanslagen op het World Trade Centre en hun nasleep.

1Ian McEwan: SaturdaySubliem verwoord gezinsdrama dat zich afspeelt binnen één etmaal, tegen het decor van de grote anti-oorlogsdemonstratie in Londen op 15 februari 2003. McEwan geeft blijk van een indrukwekkende hoeveelheid kennis op medisch, muzikaal, culinair, poëtisch en sportief gebied, en toont zich wederom stilistisch superieur. Weinig auteurs formuleren zo raak, zo zeldzaam precies. Verbluffend. 2Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly CloseSafran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 9/11 en WO II, en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günter Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijke gemis vult deels de leegte.3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het heden, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in een geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Een hoopvolle ode aan de veerkracht van de mens. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman, waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Russell en Corinne Calloway, die we nog kennen uit Brightness Falls (1993). In dat boek bezweek hun huwelijk bijna onder de beurskrach. Nu zijn ze ouders van een tweeling, maar gelukkig zijn ze nog steeds niet. 9/11 zet hun verhouding op scherp: Corinne gaat vrijwilligerswerk doen en wordt daar verliefd op ene Luke, Russell verliest een vriend bij de ramp. Herien Wensink Ian McEwan: Saturday

Subliem verwoord gezinsdrama dat zich afspeelt binnen één etmaal, tegen het decor van de grote anti-oorlogsdemonstratie in Londen op 15 februari 2003. McEwan geeft blijk van een indrukwekkende hoeveelheid kennis op medisch, muzikaal, culinair, poëtisch en sportief gebied, en toont zich wederom stilistisch superieur. Weinig auteurs formuleren zo raak, zo zeldzaam precies. Verbluffend.

2Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly CloseSafran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 9/11 en WO II, en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günter Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijke gemis vult deels de leegte.3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het heden, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in een geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Een hoopvolle ode aan de veerkracht van de mens. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman, waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Russell en Corinne Calloway, die we nog kennen uit Brightness Falls (1993). In dat boek bezweek hun huwelijk bijna onder de beurskrach. Nu zijn ze ouders van een tweeling, maar gelukkig zijn ze nog steeds niet. 9/11 zet hun verhouding op scherp: Corinne gaat vrijwilligerswerk doen en wordt daar verliefd op ene Luke, Russell verliest een vriend bij de ramp. Herien Wensink Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close

Safran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 9/11 en WO II, en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günter Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijke gemis vult deels de leegte.

3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het heden, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in een geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Een hoopvolle ode aan de veerkracht van de mens. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman, waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Russell en Corinne Calloway, die we nog kennen uit Brightness Falls (1993). In dat boek bezweek hun huwelijk bijna onder de beurskrach. Nu zijn ze ouders van een tweeling, maar gelukkig zijn ze nog steeds niet. 9/11 zet hun verhouding op scherp: Corinne gaat vrijwilligerswerk doen en wordt daar verliefd op ene Luke, Russell verliest een vriend bij de ramp. Herien Wensink Michael Cunningham: Specimen Days

In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het heden, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in een geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Een hoopvolle ode aan de veerkracht van de mens.

4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman, waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Russell en Corinne Calloway, die we nog kennen uit Brightness Falls (1993). In dat boek bezweek hun huwelijk bijna onder de beurskrach. Nu zijn ze ouders van een tweeling, maar gelukkig zijn ze nog steeds niet. 9/11 zet hun verhouding op scherp: Corinne gaat vrijwilligerswerk doen en wordt daar verliefd op ene Luke, Russell verliest een vriend bij de ramp. Herien Wensink Jay McInerney: The Good Life

Meeslepende, filmische roman, waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Russell en Corinne Calloway, die we nog kennen uit Brightness Falls (1993). In dat boek bezweek hun huwelijk bijna onder de beurskrach. Nu zijn ze ouders van een tweeling, maar gelukkig zijn ze nog steeds niet. 9/11 zet hun verhouding op scherp: Corinne gaat vrijwilligerswerk doen en wordt daar verliefd op ene Luke, Russell verliest een vriend bij de ramp.

    • Herien Wensink