De beste 9/11-romans

Onmisbaar bij een trip naar New York, zeker nu ‘9/11’ straks alweer vijf jaar geleden is.

1Ian McEwan: SaturdaySubliem verwoord gezinsdrama dat zich afspeelt binnen één etmaal, tegen het decor van de grote anti-oorlogsdemonstratie in Londen, 15 februari 2003. McEwan geeft in deze knappe roman blijk van een indrukwekkende kennis op medisch, muzikaal, culinair, poëtisch en sportief gebied en toont zich wederom stilistisch superieur. Weinig andere auteurs formuleren zo volmaakt: zó raak, zó zeldzaam precies. Verbluffend. 2Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close Safran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 11 september en WO II en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günther Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een ontroerende zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijk gemis vult deels de leegte.3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het nu, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in de geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Deze hoopvolle roman is een ode aan de verbazingwekkende veerkracht van het menselijk bestaan. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Corinne en Russel Calloway uit Brightness Falls (1993). Of niet?Herien Wensink Ian McEwan: SaturdaySubliem verwoord gezinsdrama dat zich afspeelt binnen één etmaal, tegen het decor van de grote anti-oorlogsdemonstratie in Londen, 15 februari 2003. McEwan geeft in deze knappe roman blijk van een indrukwekkende kennis op medisch, muzikaal, culinair, poëtisch en sportief gebied en toont zich wederom stilistisch superieur. Weinig andere auteurs formuleren zo volmaakt: zó raak, zó zeldzaam precies. Verbluffend. 2Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close Safran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 11 september en WO II en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günther Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een ontroerende zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijk gemis vult deels de leegte.3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het nu, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in de geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Deze hoopvolle roman is een ode aan de verbazingwekkende veerkracht van het menselijk bestaan. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Corinne en Russel Calloway uit Brightness Falls (1993). Of niet?Herien Wensink Subliem verwoord gezinsdrama dat zich afspeelt binnen één etmaal, tegen het decor van de grote anti-oorlogsdemonstratie in Londen, 15 februari 2003. McEwan geeft in deze knappe roman blijk van een indrukwekkende kennis op medisch, muzikaal, culinair, poëtisch en sportief gebied en toont zich wederom stilistisch superieur. Weinig andere auteurs formuleren zo volmaakt: zó raak, zó zeldzaam precies. Verbluffend.

2Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close Safran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 11 september en WO II en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günther Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een ontroerende zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijk gemis vult deels de leegte.3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het nu, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in de geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Deze hoopvolle roman is een ode aan de verbazingwekkende veerkracht van het menselijk bestaan. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Corinne en Russel Calloway uit Brightness Falls (1993). Of niet?Herien Wensink Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close Safran Foer combineert in zijn veelgeprezen én verguisde tweede boek (na Everything is Illuminated) 11 september en WO II en paart onmiskenbaar literair talent aan schaamteloos sentiment. De 9-jarige Oskar Schell, een reïncarnatie van Oskarchen uit Günther Grass’ Die Blechtrommel, verliest zijn vader op 9/11 en onderneemt een ontroerende zoektocht naar zijn nalatenschap. Familiebanden brengen uiteindelijk loutering: Oscar vult de lege doodskist van zijn vader met brieven van zijn opa aan diens zoon. Hun gezamenlijk gemis vult deels de leegte.

3Michael Cunningham: Specimen Days In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het nu, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in de geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Deze hoopvolle roman is een ode aan de verbazingwekkende veerkracht van het menselijk bestaan. 4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Corinne en Russel Calloway uit Brightness Falls (1993). Of niet?Herien Wensink Michael Cunningham: Specimen Days

In een door dichter Walt Whitman geïnspireerd drieluik figureert de stad New York in drie verschillende tijdvakken: rond de industriële revolutie, in het nu, wanneer techniek zich middels terreur tegen de mensen keert, en in de geheel door techniek gedomineerde toekomst. De voortschrijdende techniek boezemt angst in, maar biedt ook hoop, in de vorm van een futuristische vlucht naar een ‘nieuwe wereld’ in het laatste deel. Deze hoopvolle roman is een ode aan de verbazingwekkende veerkracht van het menselijk bestaan.

4Jay McInerney: The Good LifeMeeslepende, filmische roman waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Corinne en Russel Calloway uit Brightness Falls (1993). Of niet?Herien Wensink Jay McInerney: The Good Life

Meeslepende, filmische roman waarin 9/11 grote gevolgen heeft voor het oppervlakkige, decadente bestaan van upperclass-New Yorkers Corinne en Russel Calloway uit Brightness Falls (1993). Of niet?

    • Herien Wensink