Burger VS schuldig aan mishandeling

In de Verenigde Staten is gisteren een Amerikaanse burger schuldig bevonden aan de mishandeling van een Afghaanse gevangene. David Passaro (40) is de eerste Amerikaanse niet-militair die werd aangeklaagd voor en veroordeeld wegens misbruik van gevangenen in Afghaanse en Iraakse gevangenissen. Hij kan een gevangenisstraf van 11,5 jaar krijgen.

Passaro werkte in 2003 als contractant voor de inlichtingendienst CIA in het noordoosten van Afghanistan. In juni verhoorde hij de Afghaanse boer Abdul Wali over een reeks raketaanvallen op de militaire basis waar Passaro met Amerikaanse en Afghaanse troepen was gestationeerd.

Passaro zou woedend zijn geworden toen de gevangene bepaalde vragen niet bleek te kunnen beantwoorden. Hij zou Wali hebben geslagen met een metalen zaklamp en met zijn vuisten en hem meerdere malen in zijn kruis hebben geschopt. Het verhoor vond plaats in een donkere en warme cel en duurde twee dagen.

Volgens de aanklagers waren de mishandelingen zo hardhandig dat de gevangene Passaro smeekte om een genadeschot. De gevangene stierf een dag na het verhoor. Passaro is niet verantwoordelijk gesteld voor de dood van Wali. (AP, Reuters)