buiten

Sunrise Echinacea Foto Azildagreenhouses Sunrise Echinacea foto azildagreenhouses.com Azildagreenhouses

Avondexcursie Gooilust

Op 18 augustus (20u) is er een avondexcursie in de siertuin Gooilust te ’s-Graveland. In de siertuin van de buitenplaats zijn zo’n 1200 soorten planten, bloemen en bomen te vinden. Tijdens de rondwandeling wordt ook verteld over de historie van tuin en buitenplaats. De excursie wordt begeleid door J.W.C. van Galen Last, boswachter en deskundige op het gebied van de tuinhistorie van de ‘s-Gravelandse buitenplaatsen.

Startpunt: Siertuin Gooilust, Zuidereinde 47b ‘s-Graveland. Kosten: leden Natuurmonumenten €7,50 niet-leden €9,50 incl. koffie. Res: 035-6563080; 035-6559955 of via www.natuurmonumenten.nl

Opera in Grachtentuin

In de tuin achter Museum Van Loon aan de Amsterdamse Keizersgracht 672 worden geënsceneerde operaconcerten gegeven met aria's en duetten uit opera’s van Mozart door sopraan Machteld Vennevertloo, bariton Willem de Vries en pianist Jeroen Sarphati op 18 augustus 19u30; 19, 20 augustus 17u en 19u30.

Kaarten 15 euro. Res www.aub.nl; 0900-0191

Boekenmarkt

Op zaterdag 19 augustus kan er tijdens Het Boekenfeest in Noordwijk op twee plekken gezocht worden naar betaalbare tweedehands boeken. Op de stoep bij boekhandel van der Meer (Vuurtorenplein) bouwt de Amsterdamse boekhandelaar ‘Kees Kist’ zijn boekenmuur. De muur is gevuld met een zeer breed scala aan boeken. Op het vissershofje Lombok (Schoolstraat) vindt een uitverkoop plaats van boeken die de winkel van Moby Dick niet gehaald hebben. Tientallen meters boeken voor 50 eurocent per stuk.

Van 10u tot 17u in Noordwijk. Inl: 071-3619498 & www.lezenaanzee.nl

Zwoele zomeravond

Het Kröller-Müller Museum sluit op 19 augustus de reeks zwoele zomeravonden af met een avond vol Gipsy jazz. Vanaf 17u zorgt Brassband De Coup voor zonnige klanken in de beeldentuin. De Coup staat garant voor swingende klezmer, zigeunermuziek en blues. Ook de gratis rondleidingen door de tuin beginnen om 17u. Om 18u45 start in het Rietveld-paviljoen de voorstelling DjanGO! - een hommage aan Django Reinhardt’ met o.a. Koen De Cauter, Fapy Lafertin en Patrick Saussois. Op deze avond is de tentoonstelling Living Art – on the Edge of Europe geopend.

Entree na 18u is €6 voor zowel het Nationale Park als de beeldentuin. Kinderen tot 12 jaar mogen na 18u gratis mee. De avond eindigt om 20u30. Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Inl: 0318-596164 & www.kmm.nl

Mediterrane avonden

Dierenrijk Europa organiseert op alle zaterdagavonden in augustus Mediterrane thema-avonden waarbij telkens de sfeer, muziek en keuken van een Zuid-Europees land centraal staan. Het park is op deze avonden geopend tot 22u. Tijdens de Mediterrane avonden kunnen bezoekers een een avondwandeling maken door de zeven, schemerige Europese gebieden waarin het park is opgedeeld, maar ook kunnen zij genieten van de muziek, het eten en het drinken dat past bij zuidelijke zomers. Op 18 augustus staat Italië centraal.

Dierenrijk Europa, Heiderschoor 24, Mierlo. Inl: 0492-668240 & www.dierenrijkeuropa.nl

Zonsondergang vaartocht

In augustus is er elke dinsdag- en donderdagavond een zonsondergang vaartocht met een speciaal gebouwde platbodemrondvaartboot door het National Park De Weerribben. Een eldorado van smalle sloten en vaarten omgeven door weelderige bloemen en kruiden waaronder waterlelies, munt, haagwinde, grote ratelaar en krabbescheer. Onderweg vertelt de boswachter over de geheimen van de avond en de nacht in de Weerribben.

Vertrektijd: plm 2 uur voor zonsondergang. Natuuractiviteitencentrum Staatsbosbeheer, Hoogeweg 27, Ossenzijl. Res: 0561-4781 87 & www.staatsbosbeheer.nl

Bertolt Brecht

In het openluchtheater van het Amsterdamse Bos speelt De goede mens van Sezuan van Bertolt Brecht, een moralistisch toneelstuk over de goden die afdalen naar een Chinese stad om een goed mens te vinden. Als in het bos de zon ondergaat en in de karren op het toneel de lichtjes aanfloepen, ontstaat er zoiets als magie. In Sanders’ regie heeft Brechts charme het van zijn leerstelligheid gewonnen en dat is prima zo. Toegang: minimaal vijf euro in de rondgaande emmer. Eerst even bellen voor weersvoorspelling.

T/m 9 sept. Openluchttheater het Amsterdamse Bos. Aanvang: 21u30. Inl 020-6433286 en www.bostheater.nl.

Echinacea-dagen

Echinacea of zonnehoed is een van de meest dankbare nazomerbloeiers. Tuingoed Foltz heeft zich de afgelopen jaren steeds meer gespecialiseerd in deze sterk groeiende groep. Tijdens de Echinacea- en nazomerbloeidagen die op 19 en 20 augustus plaatsvinden, presenteert de kwekerij in het Groningse Meeden een aantal nieuwe Echinacea’s, waaronder perzikkleurige, oranje en zachtgele variëteiten. Naast Echinacea’s staan ook nazomerbloeiers als Cimicifuga’s, Sanguisorba’s, Lobelia’s, Dahlia’s en grassen extra ‘in the picture’.

Open: 10-17u. Toegang gratis. Adres: Kwekerij Tuingoed Foltz, Hereweg 346, 9651 AT Meeden. Tel. 0598-635 000, E kwekerij@tuingoedfoltz.nl, www.tuingoedfoltz.nl

Lodewijk Napoleon

Van 20-26 augustus a.s. wordt in Apeldoorn feestelijk het feit gevierd dat precies 200 jaar geleden Lodewijk Napoleon, de broer van keizer Napoleon Bonaparte, zijn intrek nam in Paleis Het Loo in Apeldoorn als koning van Holland. Lodewijk Napoleon bewoonde diverse paleizen maar had in de zomer voorkeur voor Paleis Het Loo. Het Lodewijk Napoleonfeest bestaat onder meer uit een Historische Optocht (20 aug), Living History, Echoputwandeling (23 aug), Locatietheater Broederlief (8 maal), Volkszang (24 aug) en een Koningsnacht (26 aug), waarbij de klok weer wordt ‘teruggezet’ van 1806 naar 2006. De wandeling op woensdag 23 augustus door de bossen van Hoog Soeren wordt afgesloten met een proeverij met recepten uit begin 19de eeuw. Start op 20 augustus is in de kapel van Hoog Soeren waar amateur-historicus Huub Ummels een inleiding over Lodewijk Napoleon zal houden. De wandelingen vinden plaats om 15u, 16u en 17u. Deelname aan de wandelingen is beperkt mogelijk. Kaarten kosten € 17.50 voor volwassenen en € 10 voor kinderen t/m 12 jaar. Kaartverkoop bij VVV-Apeldoorn aan de Deventerstraat.

Zie ook www.koninklijkapeldoorn.nl.

Veluwewandeling

Vier uur lang onder deskundige begeleiding over de Veluwe wandelen en onderweg wellicht kennismaken met de sporen van edelherten, wilde zwijnen, reeën en vossen. Dat kan tijdens een gevarieerde wandeling die op zaterdag 19 augustus om 11u start bij Natuuractiviteitencentrum Zandenbos van Staatsbosbeheer. Tijdens de tocht van zo’n twaalf kilometer loopt u door bos en over heide. Wie geluk heeft, ziet niet alleen dierensporen, maar ook de dieren zelf.

Deelname aan de stevige wandeling kost € 3,00. Kinderen van 8 tot 12 jaar mogen voor € 2,00 mee. Het is verstandig om eten en drinken mee te nemen. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens, minimum leeftijd is 8 jaar.

Natuuractiviteitencentrum Zandenbos is te vinden aan de Plesmanlaan 2 in Nunspeet, tegenover de uitkijktoren van het Veluwetransferium.

Vlinder- en libellenexcursie

De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap organiseert op zaterdag 19 augustus van 09-12u een wandelexcursie in de Stolwijkse Boezem bij Gouderak. Een medewerker van de stichting leidt deelnemers rond en geeft uitleg over vlinders, libellen en de cultuurhistorie. De Stolwijkse Boezem is een gebied vol met geschiedenis. De boezem was immers vroeger een van de belangrijkste schakels in de geschiedenis van de waterhuishouding. Ook over dit aspect van het gebied krijgt u een uitvoerige toelichting. De Stolwijkse Boezem bestaat uit eilandenreeksen, water, moerasbos en nat schraalgrasland.

9u Johan Brouckplein in Gouderak. Kosten: gratis Vooraf aanmelden noodzakelijk:, telefonisch tussen 09-13u 010-272 22 22 of via de natuuragenda op www.zuidhollandslandschap.nl

Exotische planten

In het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 augustus is er een Open Exotenweekend op kwekerij en proeftuin De Groene Toko in Beesd. Op de 1.5 ha vollegrondskwekerij staat dit weekeinde beplanting met een ‘tropical look’ centraal. Rond deze tijd bloeien diverse soorten siergembers, bananenplanten dragen vrucht, bamboes groeien tot in de hemel en de palmen hebben na de bloei al flink wat bladeren gemaakt. Op beide dagen open van 10-17u.

Kwekerij & Proeftuin De Groene Toko, Meinte 10, Beesd. Tel 06 12529974 & www.degroenetoko.nl

Impakt

Het 17de Impakt Festival in Utrecht vindt plaats van 23 t/m 27 aug onder de titel The Great Outdoors. De meest recente ontwikkelingen op het gebied van internationale film- en videokunst, beeldende kunst, muziek en nieuwe media wordt gepresenteerd in de openlucht, waarbij „beleving en interactie centrale elementen zijn in het programma”.

Inl.: www.impakt.nl

Opera Carmen

Het vijfde Slotgrachtconcert bij kasteel De Haere in Olst wordt 26 aug ustus 20u30 geven door het Residentie Orkest met zangeres Tania Kross met hoogtepunten uit de opera Carmen en bandeneonist Carel Krayenhof. Inl: www.dehaere.com

Hunebedden

Op zondag 20 augustus is er op het buitenterrein van het Hunebedcentrum voor de derde keer een Archeologische markt met veertig kramen met informatie over archeologie of mineralen, fossielen en sieraden kopen. De markt is van 11-17u gratis toegankelijk. Dinsdag 22 augustus is er o.l.v. een gids om 13u een rondleiding in het Hunebedcentrum in Borger. Aansluitend wordt er een bezoek gebracht aan het grootste hunebed van Nederland en volgt er een wandeling langs de hunebedden en grafheuvels van Bronneger.

Inl www.hunebedcentrum.nl

Kopersecties

Ter afsluiting van Amsterdams Grachtenfestival is er zondagmiddag 20 augustus van 16u30-17u30 een concert op het centrale ponton met een gezamenlijk optreden van de kopersecties van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma staan werken van o.a. William Walton, Prokofjev en Respighi. Solist is (jazz)trombonist en componist Ilja Reijngoud, die speciaal voor dit concert twee werken voor trombone en koperensemble schreef.

Inl www.grachtenfestival.nl

Verborgen Klanken

Op 22 augustus wordt de achtste kunstzinnige historische rondwandeling Verborgen Klanken door Noordwijk Binnen gehouden. Ditmaal zal Elly van Munster luitmuziek van rond 1600 ten gehore brengen op een bijzondere historische plek, een plek waar in lang vervlogen dagen de luit de gasten ooit begeleid zou kunnen hebben bij hun dans of zang. Na afloop van de wandeling is er een drankje in het oudste café van Noordwijk, Café Thomas.

De wandeling begint om 19u voor het Gemeentehuis, Voorstraat 42, in Noordwijk-Binnen. Kaarten: €10. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden: 071-3613073 & info.vandermeer@libris.nl. Inl: www.kunstklank.nl

Joods Amsterdam

Op 20 augustus is er het zomerprogramma Joods Amsterdam. Het programma (13u30-18u) bestaat uit een rondleiding in het Joods Historisch Museum en de Esnoga (Portugees-Israëlitische Synagoge) gevolgd door een bezoek aan Gassan Diamonds. De middag sluit af met een vaartocht over de grachten in de voormalige jodenbuurt, met een drankje aan boord. Het programma wordt begeleid door rondleiders van het Joods Historisch Museum.

Het programma begint om 13u30 in het Joods Historisch Museum te Amsterdam en eindigt om 18u op de steiger bij het Muziektheater aan de Amstel. Kosten: € 42,50. Reservering: 020-6239886 & sales@canal.nl

Boeken langs de Amstel

Op 20 augustus is de Grote Boekenmarkt in Amsterdam langs de Amstel bij het Muziektheater. Thema: ‘Boeken over Boeken’.

Bij de Stopera te Amsterdam. Van 10u-17u. Inl: 020-6275794 & www.kantien.nl