Bosbessensaus en pudding

Recept 1: 600 g dikke plakken gekookte beenham; 300 g bosbessenjam; 4 eetl. rode port; 1 sinaasappel; 1 theel. citroenrasp; 1 eetl. citroensap; 1 theel. gemberpoeder; 1 à 2 eetl. Dijon mosterd.Recept 2: 6 nectarines; 50 ml melk; 2 eetl. slagroom; 2 eieren; 2 eetl. gemalen amandelen; 50 g rietsuiker; 20 g boter; poedersuiker.

Vandaag twee snelrecepten. Eerst een recept voor een saus die bij koud vlees, plakken gekookte ham of paté, kan worden gegeten. Dezelfde saus kan ook worden verwarmd en smaakt goed bij grof wild (wildzwijn, ree), haarwild (haas en konijn), fazant en patrijs. Schep de jam in een kom. Pers de sinaasappel uit. Giet het gezeefde sap bij de jam. Voeg de citroenrasp, het citroensap, de port, het gemberpoeder en de mosterd toe en meng alles door elkaar. Verdeel de plakken ham over 4 borden. Plaats op elk bord een bakje met de saus.

Het tweede recept is een warme nectarine pudding. Verwarm de oven voor op 190° C. Maak de nectarines schoon. Trek het schilletje eraf en snijd ze doormidden. Verwijder de pitten. Deze pudding kan overigens ook met perziken worden gemaakt. Perziken zijn vaak moeilijker te schillen. Dompel ze een minuut in heel heet water en de schil laat makkelijker los. Smeer de binnenkant van een vuurvast ronde (glazen) schaal die niet te hoog is met boter in. Leg de gehalveerde nectarines met de bolle kant naar boven naast elkaar in een niet te wijde schaal waar ze precies in passen. Splits de eieren. Klop met een mixer de eiwitten stijf. Klop in een andere kom de eidooiers met de rietsuiker tot een schuimig mengsel. Klop de melk, slagroom en de gemalen amandelen erdoor. Schep dit mengsel in de schaal. Bak de pudding in 25 minuten in de oven. Leg als de bovenkant te snel bruin wordt losjes een vel aluminiumfolie op de schaal. Zodra het eimengsel stevig aanvoelt is de pudding klaar. Snijd de warme pudding in 4 of meer stukken die met poedersuiker worden bestrooid. Schep op elk stuk een flinke lepel lobbig geklopte, licht zoete, ijskoude slagroom.

Anne Scheepmaker

Morgen: couscous met kip.

    • Anne Scheepmaker