Binnen

l´Ascenseur pour l´échafaud, een film van Louis Malle Ascenseur pour l'échafaud Year: 1958 Director: Louis Malle Maurice Ronet PHOTOS12

Havenstad Den Haag

Op woensdag 23 augustus opent de tentoonstelling Havenstad Den Haag. Dat Den Haag ooit de zesde binnenhavenstad van Nederland was, is slechts weinigen bekend. Den Haag kent zelfs zijn eigen scheepstype, gebouwd in de 19de en 20ste eeuw, speciaal met het oog op de vaart naar Den Haag. De tentoonstelling schetst een beeld van de binnenhavens van Den Haag en Scheveningen sinds 1345. De wolvaart, de biervaart, de turfvaart en de beurtvaart passeren de revue.

Openingstijden: t/m 30 sep, ma-vr 10-17 uur, za 10-16u. locatie: Stadhuis, Atrium, Spui 70. Organisatie: Haags Gemeentearchief (www.gemeentearchief.denhaag.nl, 070-3537020.

Pure Jazzfest

Op het Haagse festival Pure Jazzfest zal op 18, 19 en 20 augustus verspreid over verschillende podia op het Spuiplein en andere locaties niet alleen soul, hiphop, latin, wereld en jazz klinken, maar ook veel filmmuziek. ‘Artist in residence’ Terence Blanchard en het Metropool Orkest spelen muziek bij de films Jungle fever, Malcom X en 25th hour van Spike Lee, maar ook o.a. bij Anatomy of a murder van Alfred Hitchcock waarvan de muziek geschreven werd door Duke Ellington, Ascenseur pour l'Échafaud van Louis Malle en muziek van Miles Davis, Deathwish met muziek van Herbie Hancock en Clockers van Spike Lee waarvoor de muziek geschreven is door Terence Blanchard. Videokunstenaar Job Geheniau heeft bij het concert een filmische impressie met beelden uit deze films gemaakt (o.a. za 20u, Dr Anton Philipszaal).

In het Haagse Filmhuis krijgt de bezoeker een mooi inzicht in film en de Amerikaanse (jazz)cultuur uit de jaren ’30 en ’40.

Ook zullen The Houdini’s en The Brussels Jazz Orchestra beiden de stomme films The General (1927) met Buster Keaton en Piccadilly begeleiden (vr 20u en 21u30 uur Dr. Anton Philipszaal).

Voor aanvangstijden en meer informatie zie het Pure Jazzfest-magazine met het volledige programma en www.purejazzfest.nl

Festivaltijden 18 aug 17-03u, 19 17-03u, 20 aug 16-02u. Kaarten: www.purejazzfest.nl, het Haags UITburo en 0900-8282000.

Lezing muziektheater

Het muziektheatercollectief CompActLab organiseert op 23 augustus (19u30) een lezing over muziektheater op locatie. CompActLab gaat op de locatie van de voormalige melkfabriek in september van start met haar debuutvoorstelling Oproer 1783.

Voormalige Cobercofabriek, Nieuwe Kade 1, Arnhem. Inl: www.compactlab.nl

The Dutch Opera Singers

In de Amsterdamse Vondelkerk worden iedere maandagavond t/m 28 augustus fragmenten uit wereldberoemde opera’s ten gehore gebracht door The Dutch Opera Singers. Het gezelschap bestaat uit de sopraan Lieve Geuens, de mezzosopraan Mylou Mazali, de tenor Edwin van Gelder en de bariton Rob van Surksum, die op de piano zullen worden begeleid door Yolanda van Tongeren of Hein Hoogendoorn.

Het repertoire staat geheel in het teken van de opera: van Mozart tot Mascagni en wordt semi-scenisch gepresenteerd.

Iedere maandag-avond om 20u30. Toegang € 18,50 . Res 0900-0191. Kaartverkoop vanaf 20u in de Vondelkerk , Amsterdam. Inl: www.thedutchoperasingers.nl

Orgels in West-Friesland

Organist Aart Bergwerff bespeelt drie orgels tijdens een orgeltocht op zaterdag 19 augustus en laat de klankmogelijkheden horen van de historische kerkorgels van De Weere, Sijbekarspel en Spanbroek. Vooraf opgeven aan deze tocht door het Noord-Hollandse West-Friesland is niet nodig. De start is om 10u30 in de R.K. Lambertuskerk in de Weere, Driestedenweg 3. Het slotconcert om 14u is in de voormalige hervormde kerk van Spanbroek op het orgel uit 1779 gemaakt door Johannes Strümpfler met nauwelijks aangetast pijpwerk.

Deelname aan deze orgeltocht is € 8 (incl. programma, excl. lunchkosten). Inl 075-621717.

Concerten in Belvedère

In het museumcafé van Museum Belvédère in Heerenveen wordt in de zomerperiode een aantal akoestische concerten gegeven. Zaterdag 19 en zondag 20 augustus treedt Trio Oleg Fateev op. Het trio bestaat uit Oleg Fateev (bayan), Konstantin Iliev (klarinet) en Dion Nijland (contrabas). Het muzikale programma omvat traditionele Moldavische en Bulgaarse melodieën met improvisaties en eigen composities.

Museumcafé van Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen. Aanvang za 19 aug 20u, zo 20 aug 18u. Zaal open een half uur voor aanvang. Toegang € 12,50. Kaartverkoop aan de zaal. Res aanbevolen! (0513-644999)