Bezige Bij brengt ‘clandestien’ Italiaans boek

Het leven van de Italiaanse schrijvers Rita Monaldi en Francesco Sorti kent zo langzamerhand evenveel intriges als hun historische thrillers. Het schrijversechtpaar brengt vandaag een ‘verbannen’ boek via Nederland opnieuw uit. Het betreft Imprimatur, het in 2002 verschenen eerste deel van een historische romancyclus. Voor ieder deel wordt uitgebreid in archieven gespit. Eén van die onthullingen zat het Italiaanse establishment zo dwars, dat Imprimatur van de Italiaanse markt verdween. De Bezige Bij heeft de Italiaanse editie nu herdrukt. Francesco Sorti: „Net als Galileo Galilei of Klaus Mann, zochten wij een land waar niets de vrijheid van meningsuiting in de weg staat.”

Imprimatur speelt eind 17de eeuw. Volgens Monaldi en Sorti zou paus Innocentius XI de protestantse Willem III van Oranje gesponsord hebben, om een katholiek monsterverbond tussen Zonnekoning Lodewijk XIV en de Britse vorst Jacobus II te voorkomen. De definitieve vestiging van het protestantisme in Groot-Brittannië zou zo betaald zijn met katholiek geld. In 2002 stond het Vaticaan net op het punt Innocentius XI heilig te verklaren. „Toen Imprimatur verscheen, ging dit plan in rook op,” aldus Monaldi en Sorti. Uitgeverij Mondadori, eigendom van Silvio Berlusconi, besloot het goedverkopende boek terug te halen.

„Nederlandse lezers moeten beseffen,” zegt Sorti, „dat de literaire wereld in Nederland heel bijzonder is. Schrijvers komen op voor hun gezamenlijke rechten. In Italië staat iedere schrijver in zijn eentje tegenover grote uitgeversreuzen.” De boeken van Monaldi en Sorti komen altijd eerst in Nederland uit. Toen zij vorig jaar hun uitgever De Bezige Bij benaderden om het boek via een omweg naar de Italiaanse fans te brengen, ging men meteen akkoord. Hoofdredacteur Pieter Swinkels: „Het past natuurlijk in onze traditie om ‘clandestien’ boeken uit te geven.” Men kan nu via Italiaanse boekensites een bestelling bij De Bezige Bij plaatsen. Monaldi en Sorti blijven intussen de confrontatie zoeken. Begin oktober verschijnt boek drie, Veritas, over het gekonkel na het overlijden van paus Innocentius XII. Atto Melani, spion van de Zonnekoning, rapporteerde per brief aan zijn baas hoe de politiek van de pausverkiezing werkte. Deze brief is al uitgegeven door het schrijversechtpaar: in april 2005, vlak voordat Ratzinger paus Benedictus XVI werd.

    • Merel Boers