België

New Harmonies

Geen Rembrandts Het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten heeft geen Rembrandts. Wèl zes portretten die ooit als dusdanig werden aangekocht. De in de loop der tijd ontmaskerde en schielijk opgeborgen schilderijen zijn nu weer tevoorschijn gehaald. Ze hangen naast 17de-eeuwse portretten die met zekerheid zijn geschilderd door grootmeesters: Rubens, Van Dijck, Frans Hals. Hendrick Swalmius draagt een valse handtekening en werd na onderzoek ook verder afgeserveerd. Saskia van Uylenburgh, vrouw van Rembrandt bleek een kopie van een ‘echte’. Mocht in dit nog te restaureren doek (sponsor gezocht) de hand van Rembrandts leerling Carel Fabritius kunnen worden aangewezen, zoals wel is beweerd, dan heeft het museum toch een belangwekkende aankoop gedaan.

Rondom Rembrandt,Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, Antwerpen, t/m 31 dec., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 32387809 en www.kmska.be

New Harmonies Oud en nieuw samen levert vaak mooie of verrassende combinaties op. Dat is te zien in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, waar op de tentoonstelling New Harmonies telkens stukken uit de rijke kostuumverzameling worden getoond naast een of meer ontwerpen van hedendaagse designers. De geslaagde expositie vindt plaats in het kader van Mode Design Brussels 2006: de meeste ontwerpen hebben ergens een band met de hoofdstad. Thematische afdelingen benadrukken vorm, functie of juist het materiaalgebruik. Ook accessoires als hoeden en handtassen ontbreken niet.

New Harmonies, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel, t/m 1 okt., di t/m za 9.30-17u. Inl www.kmska-mrah.be en www.modedesignbrussels.be

En verder Poëziezomer Watou t/m 10 sept 003257388093 www.poeziezomerswatou.be Rhâââ Gotlib, retrospectieve, t/m 19 sept Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Brussel 0032 221919 80, www.stripmuseum.be; Yesterday’s People (Tim Dirven) en The Fip Book Show, t/m 10 sept FotoMuseum, Antwerpen 0032 32 429300, www.fotomuseum.be Johan Tahon, beelden, t/m 31 aug Kasteel van Beauvoorde, Veurne 0032 582 99229 www.kasteelvanbeauvoorde.be; Poëzie Beauvoorde 19 aug www.poeziecentrum.be