‘Als een zak vuil achtergelaten’

Ranjith K. hoorde gisteren zes jaar cel en tbs tegen zich eisen wegens verkrachting van een 13-jarig meisje. Hij sleurde haar begin dit jaar van haar pony.

Karin de Mik

Verdachte Ranjith K. (26) uit het Friese Westergeest weet het zeker: „Mijn enige redding is tbs”, zei hij gisteren in zijn laatste woord voor de Leeuwarder rechtbank. Daar stond de man terecht voor verkrachting en vrijheidsberoving van een 13-jarig meisje in januari dit jaar in een bos bij Oudwoude, voor ontuchtige handelingen met een 4-jarig meisje in mei 2004 in Deventer en voor poging tot vrijheidsberoving van een 11-jarig meisje in oktober vorig jaar in Kollum.

Officier van justitie F. Janssens eiste zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Advocaat W. Boonstra van de verdachte vond een iets mildere straf van vier jaar op zijn plaats, zodat eerder kan worden begonnen met tbs. Beiden haalden de rapportage van psychiaters van het Pieter Baancentrum aan: K. is een „onmachtige, angstige man zonder medegevoel.” K. wil zo snel mogelijk behandeld worden. „Ik heb mensen ellende bezorgd. De enige manier om dit te voorkomen is tbs.”

Op zondagmiddag 15 januari dit jaar fietste K. het bos in. Hij was van plan een vrouw aan te randen. „Ik had die drang niet eerder gevoeld’’, verklaarde hij gisteren voor de rechtbank. „Maar ik kon niet meer terug. Ik wachtte een vrouw op. Wie maakte me niet uit.” Het slachtoffertje maakte die zondagmiddag een ritje op haar pony. Ze werd onder bedreiging van een keukenmes het bos ingesleurd, waar ze zich moest ontkleden. Haar pony rende naar huis, waarna haar ouders alarm sloegen. Voordat de man haar zou hebben verkracht, maakte hij diverse foto’s van zijn slachtoffer. Hij verklaarde dat hij „kwaad met kwaad wilde vergelden”, omdat hij zelf in zijn tienerjaren in een inrichting zou zijn misbruikt. Na zijn daad liet hij het meisje vastgebonden in de vrieskou achter. „Ik ben als een zak vuil achtergelaten”, stelde ze in een slachtofferverklaring, „Ik voel me nergens meer veilig en weet niet meer wie ik kan vertrouwen.” De volgende dag werd de verdachte aangehouden, mede doordat het slachtoffer, dat overstuur bij een woning aanbelde, een gedetailleerde beschrijving van hem kon geven. Uit vergelijking met DNA-sporen in de databank bleek K. ook verdachte te zijn in een aanrandingszaak uit 2004. Toen had hij op straat in Deventer een meisje van vier aangesproken, met wie hij seksuele handelingen pleegde. In oktober vorig jaar bedreigde hij in Kollum een meisje van elf met een mes, dat zich echter los wist te rukken.

Volgens psychiaters van het Pieter Baancentrum overheerst het lustprincipe bij de man. Hij lijdt aan een ontwikkelingsstoornis, heeft seksuele pedofiele fantasieën en handelt impulsief. Als baby van drie maanden werd K. geadopteerd uit Sri Lanka. Hij had een problematische jeugd en werd in diverse deels gesloten inrichtingen opgenomen. „Als een postpakketje ben ik het hele land doorgereisd.” Hij was vijf keer eerder met justitie in aanraking geweest. In 1996 werd hij voorwaardelijk veroordeeld in een zedenzaak. In 2003 werd zijn jeugd-tbs niet verlengd en verhuisde hij naar Friesland. Ten tijde van de misdrijven was hij verminderd toerekeningsvatbaar en onder invloed van softdrugs. Volgens de aanklager is een lange vrijheidsstraf gewenst als vergelding. „De verdachte heeft zijn slachtoffers en hun familie onnoemelijk veel leed toegebracht.” Hij rekende het de verdachte sterk aan dat hij zijn slachtoffertjes in desolate toestand had achtergelaten. Tbs is een noodzaak, „ter beveiliging van de maatschappij.” De kans op herhaling achten psychiaters groot.

Uitspraak 31 augustus.

    • Karin de Mik