Afstandsbedieners vergen veel tijd

Vergeet de ouderwetse, universele afstandsbedieningen die zowel beeld als geluid bedienen. Er zijn nu modellen op de markt waarmee je zelfs de airco kan aanzetten.

Logitech Harmony 895

Zoals alle universele afstandsbedieningen moeten de apparaten eerst getraind worden om de taken van de al aanwezige afstandsbedieningen over te kunnen nemen. Eén regenachtige zondagmiddag is wel het minimum dat nodig is om met een van de hier besproken apparaten overweg te kunnen gaan.

Met name de Philips Ipronto heeft nogal wat werk nodig. De Ipronto een afstandsbediening noemen is overigens een understatement. ‘Kleine computer’ is een betere term. Het Star Trek-achtige geval kan zelfs via een eventueel aanwezig draadloos netwerk contact maken met internet. Vervolgens toont de Ipronto desgewenst een elektronische programmagids op het kleurenscherm. Maar dan moet de Ipronto het wel eerst doen. De afstandsbediening vraagt om aan te geven hoeveel kamers uw huis heeft, en vervolgens welke apparaten daarin staan. Soortgelijke programmeerklussen wachten ook bij de Sony RM-AV 2500 en de Logitech Harmony 895, zij het dat bij de laatste het karwei via een pc met internetverbinding moet worden geklaard.

De Logitech is in eerste instantie wat lastig te bedienen, maar daar staan twee voordelen tegenover. Zo heeft de Harmony 895 iets wat in de verte op intelligentie lijkt. Wie een dvd wil afspelen, zal merken dat de Logitech onmiddellijk andere apparaten zoals de cd-speler uitzet. Ook bijzonder: de Harmony 895 kan apparaten bedienen die in een andere ruimte staan.

Normaal gesproken werkt een afstandsbediening alleen met apparaten die in het zicht staan. Het infrarood signaal dat voor de bediening wordt gebruikt, kan niet door muren gaan, een radiosignaal kan dat wel. Daarom heeft de Harmony 895 een ingebouwde radiozender. Deze bedient een aparte ontvanger die vlakbij tv, dvd-speler of stereo kan worden gezet. Deze ontvanger zet het radiosignaal weer om in infrarood. Zo kan je met de Logitech bijvoorbeeld een satellietontvanger in de huiskamer ook vanuit de slaapkamer bedienen. Dat is handig als meerdere tv’s zijn aangesloten op dezelfde ontvanger, wat bij satellietgebruikers nogal eens voorkomt. De Philips noch de Sony beschikt over zo’n infrarood verlengstuk.

Mag het niet veel kosten? Koop dan de Sony. Voor de nerds de Philips Ipronto. Gewoon lui? Neem de Logitech.

Sony RM-AV 2500 (134 euro), Philips Ipronto RC 9800i (346 euro), Logitech Harmony 895 (219,95 euro)

    • Arjan Dasselaar