Achtervolgd door flikkerende lampjes

Baschz: Installatie ‘Lamball Bakra’ OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buiten Showroom MAMA plenst de regen met bakken uit de hemel. Maar dat maakt ze bij het Rotterdamse kunstenaarsinitiatief blijkbaar niets uit: een stuk hout in de raamsponning, als vervanging voor glas, is naar beneden geklapt, zodat het opeens een tafeltje op de stoep is. Het is een uitnodigend ding dat creatieve gastvrijheid uitstraalt. En dat is waarschijnlijk precies de bedoeling, want skate- en straatkunstenaar Baschz heeft voor de tentoonstelling Lamball Bakra zijn vrienden uitgenodigd. Hij vroeg hun om alle ideeën die ze nog niet eerder hadden gerealiseerd te komen uitvoeren aan de Witte de Withstraat. Ze zijn allemaal kunstenaar, maar ze hebben elk een totaal eigen onderwerp en werkwijze. Dat maakt de expositie tot een gezellig onderonsje in een ongedwongen, vrije setting. Alsof je in een kraakpand op bezoek bent.

Dat kraakpandgevoel wordt nog eens versterkt door een muur met een provisorische deuropening, zonder deur. Als je beter kijkt, zijn de brokkelige stenen niet echt.

Baschz en vriend Michiel Janssen sloegen daadwerkelijk een gat in de muur tussen hun huis, en goten de omtrek van die doorgang af in latex. Die latex bakstenen sieren nu de doorbraak in MAMA.

Als geheel straalt de expositie vooral lol uit, maar er zijn wel degelijk interessante werken te zien. Zo is er een donkere ruimte vol lampjes die alleen ontbranden als je mobiel belt. Dan flikkeren ze op en lijken ze de beller te volgen door de ruimte. Het werk is feeëriek en hightech tegelijk. Ergens middenin de ruimte hangen afgietsels gemaakt door badkamermeubels – zoals een toiletpot, een wasbak en een douchebak – vol te gieten met gips. Het is een rip-off van de Engelse kunstenaar Rachel Whiteread, die op een soortgelijke manier de inhoud van kamers tentoonstelt. Toch is het werk van Michiel Jansen met de op de grond getekende pijpleidingen wel grappig, ondeugend meer, omdat het zoiets banaals als een badkamer moet voorstellen.

De gastcurator zelf loopt elke dag in de Showroom rond en geeft tekst en uitleg aan wie het maar wil horen. Aan een bureau van gerecyclede kleurige stukken resthout knutselt hij aan tekeningen en T-shirtontwerpen. Een muurschildering van een sloppenwijk, met op de voorgrond revolutionair omhooggestoken vuisten, laat hij elke zondag inkleuren door kinderen. En zijn crew, het kunstenaars en deejay-collectief Tictoc heeft een deejaymeubel gebouwd, waarop iedereen zijn gang kan gaan.

Het is een zooitje ongeregeld, maar dat was juist de bedoeling van Baschz. Je ziet er hyperrealistische miniatuuraquarellen van neushoorns door Rob Looman, maar bijvoorbeeld ook een ingenieus diorama van Baschz en Rob Looman van dingen die je op straat zou kunnen tegenkomen, zoals wegversperringen, vuilniszakken en lege olievaten, maar ook skateboardjes, alles perfect in miniatuur nagebouwd. Het is een skatersmekka in het klein. Net als Showroom MAMA nu even een creatieve vrijstaat in het klein is, een weerspiegeling van Baschz’ sociale leven als kunstenaar.

‘Lamball Bakra – Baschz en Friends’ in Showroom MAMA, t/m 17 september, Witte de Withstraat 29-31 Rotterdam. Open: wo t/m zo. 13-18u.
    • Machteld Leij