33 Estafette 34 Lloyd Haft

Lloyd Haft foto Vincent Mentzel Lloyd HAFT,dichter.foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Oegstgeest,5 juli 2003 Mentzel, Vincent

Lloyd Haft (Wisconsin, VS, 1946) kwam in 1968 naar Nederland, waar hij Chinees studeerde. Tot 2004 doceerde hij Chinese poëzie in Leiden. Haft begon in het Nederlands met dichten (Ikonen bij daglicht, 1982); later publiceerde hij ook tweetalige bundels (o.a. Formosa, 2005). Hij was altijd al sterk geïnspireerd door bijbelse/liturgische teksten, die hij vanuit een hedendaagse, persoonlijke religiositeit probeert te lezen. In 2003 kreeg hij voor De Psalmen in de bewerking van Lloyd Haft (2003) de Ida Gerhardt-prijs. Haft houdt zich nu, behalve met schrijven, bezig met een vergelijkend onderzoek naar Chinese bijbelvertalingen.

Lloyd Haft nodigt uit Anton Ent: „Bij zo’n productieve dichter (twee prachtige nieuwe bundels binnen drie jaar) zou je niet verwachten dat juist de ontvankelijkheid zo’n grote rol speelt. Hij grijpt niet in, hij wordt gegrepen, ook door een madeliefje langs de weg. Hij racet niet door de dagen, hij wandelt, fietst desnoods, neemt zelfs ‘de schaduw van de kiezelsteen’ in zich op. Hij hoeft niet te kiezen tussen een Nederlands en een innerlijk landschap, want zijn omgang met beide is even vruchtbaar. Waarnemend luistert hij naar ze, waarmakend spreekt hij ze uit.”

Dit is deel 32 van de gedichtenestafette in het Cultureel Supplement. Elke week publiceert een dichter een nieuw gedicht en nodigt, met een korte motivatie, een collega uit voor de week erna.