www.nrc.nl

Moskou. Coen van Zwol blogt over het ‘tweede monument’ voor Theo van Gogh dat al een jaar in een krat bij autopoetsbedrijf De Vries in Hillegom verkommert. „Het is een portret van Theo van Gogh dat een Armeense zakenman in een plak zwart graniet van 500 kilo liet kerven. De gemeente Amsterdam onthult in september zelf een monument en wil het ding dus niet hebben, ‘hoe bijzonder het ook is’. Nou bijzonder, het is meer een doorsnee grafsteen zoals je ze hier overal aantreft op welvarende begraafplaatsen.” Hij toont foto’s van gangsters die sneuvelden in de grote bendeoorlogen van Jekaterinaburg. „Nummer één liet zich vereeuwigen met de sleutels van zijn Mercedes in zijn hand. Nummer twee, van een rivaliserende moslimbende, treedt casual in bomberjack het hiernamaals binnen.” www.nrc.nl/moskou

Moskou. Coen van Zwol blogt over het ‘tweede monument’ voor Theo van Gogh dat al een jaar in een krat bij autopoetsbedrijf De Vries in Hillegom verkommert. „Het is een portret van Theo van Gogh dat een Armeense zakenman in een plak zwart graniet van 500 kilo liet kerven. De gemeente Amsterdam onthult in september zelf een monument en wil het ding dus niet hebben, ‘hoe bijzonder het ook is’. Nou bijzonder, het is meer een doorsnee grafsteen zoals je ze hier overal aantreft op welvarende begraafplaatsen.” Hij toont foto’s van gangsters die sneuvelden in de grote bendeoorlogen van Jekaterinaburg. „Nummer één liet zich vereeuwigen met de sleutels van zijn Mercedes in zijn hand. Nummer twee, van een rivaliserende moslimbende, treedt casual in bomberjack het hiernamaals binnen.”

www.nrc.nl/moskou

New York. Burgemeester Bloomberg – de man die roken in restaurants in New York verbood – geeft 125 miljoen dollar aan anti-rookorganisaties. Let wel: 125 miljoen van zijn eigen geld, niet van de stad. Bloomberg werd voor zijn burgemeesterschap (sinds 2001) een van de rijkste mensen van het land met het informatiebedrijf dat zijn naam draagt.

Liefdadigheidswerk is niet nieuw voor de stad (denk aan Carnegie). Wel komt er een nieuwe generatie op van Amerikaanse geldschieters. Bill Gates geeft zijn geld weg, net als superinvesteerder Warren Buffett.

Met het geld wil Bloomberg bereiken dat meerdere steden roken in de ban doen, en dat het imago van roken nog slechter wordt. Vorig jaar gaf de ex-roker 144 miljoen weg. Genoeg? En is het doel wel goed gekozen?

www.nrc.nl/newyork