Winst Smit hoger door slepers

Maritieme dienstverlener Smit Internationale heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst fors zien toenemen. De nettowinst kwam in die periode uit op 29,7 miljoen euro ten opzichte van 18,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, terwijl het bedrijfsresultaat meer dan verdubbelde tot 32 miljoen euro. Vooral de divisie havensleepdiensten droeg bij aan de betere resultaten. Het bedrijfsresultaat daar steeg van 9 naar 15 miljoen euro.

Dat maakte Smit vanochtend bekend bij zijn presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet in het eerste halfjaar bedroeg 209,2 miljoen euro. In dezelfde periode in 2005 was dat nog 168,9 miljoen.

Dat de goede resultaten voornamelijk zijn toe te schrijven aan de sleepdiensten, een van de vier divisies van Smit, is opmerkelijk. Daar is het afgelopen jaar zelfs gestaakt om een nieuwe CAO af te dwingen. Maar door de hoge olieprijs (die volgens Smit meer vervoer genereert) floreren de havensleepdiensten van Smit in Canada, Panama en Rotterdam als zelden tevoren.

„Enerzijds is het transport over zee toegenomen waardoor we meer schepen in de havens afhandelen, maar anderzijds hebben we ook aan de kostenkant opmerkelijke besparingen gerealiseerd”, zei financieel directeur W. H. Kanis van Smit vanochtend.

Ook verzorgt Smit in een aantal havens het gespecialiseerde afmeren van LNG-tankers. Maar die activiteit, waarvan de operationele winst ten opzichte van vorig jaar ook bijna is verdubbeld, valt onder de divisie Terminals. Het resultaat van Transport & Heavy Lift steeg van 2,2 miljoen in 2005 naar 13,4 miljoen euro dit jaar.

Alleen het resultaat van Smit in de berging liet te wensen over. Dat ging omlaag van 3,8 naar 1,2 miljoen. Kanis: „Simpel omdat er het afgelopen halfjaar minder ongelukken met schepen op zee zijn gebeurd.”