‘We delen een tafel met de studie Fries’

„Finoegrisch ja, dat spreek je gewoon uit als finoegrisch. De Finoegrische talen worden gesproken in het noorden en midden van Europa: het Hongaars, het Fins, het Ests en wat kleine Russische talen. In totaal zijn er zo’n vijftien tot dertig Finoegrische talen, met 24 miljoen sprekers.

Het Fins en Hongaars zijn wat betreft structuur aan elkaar verwant. De naam Oegrisch komt van een oorspronkelijke stam van achter de Oeral. Een deel van die stam trok over de Karpaten naar het zuiden, naar Hongarije. Een ander deel koos voor het noordwesten, de Finnen en Esten dus.

Eigenlijk lag het voor de hand om deze studie te doen: mijn vader is Hongaars. Ik was begonnen met Internationale Betrekkingen, heel populair in Groningen. Maar het was anders dan ik had verwacht, ik had er niet zo’n plezier in. Ik wilde zelfs stoppen met studeren. Maar toen ik een paar bijvakken Hongaars had gevolgd, werd ik daar zó blij van.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de cultuurgeschiedenis en literatuur. Mooie teksten uit oude romans raken me enorm. Ik ben vaak in Hongarije geweest en ik heb van huis uit ook veel meegekregen, maar toen ik colleges volgde, vielen allerlei puzzelstukjes op hun plaats.

Hongaren hebben veel meer besef van hun cultuurhistorische traditie: op billboards of reclamespotjes kun je makkelijk verwijzingen naar klassieke dichters of romanteksten tegenkomen, en iedereen snapt dat.

Het is een heel kleine studie, je moet wel goed kunnen volhouden om jarenlang met z’n tweeën of alleen college te hebben. In de faculteitskantine hebben we een aparte tafel met andere ‘kleine talen’: Slavisch en Fries.”

De site van de studie: www.rug.nl/let/onderwijs/talenenculturen/finoegrischetalenculturen

Dit is studentenstad Groningen

    • Olga van Ditzhuijzen