Vakcentrale MHP eist einde aan loonmatiging

De tijd van de loonmatiging is voorbij. Vakcentrale MHP (160.000 leden) eist voor volgend jaar 3 procent hogere lonen. Dat zegt voorzitter Ad Verhoeven van de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel.

De bonden hanteren nu nog een maximale looneis van 2 procent. Verhoeven noemt 3 procent echter „een reële eis, gezien de stijging van de productiviteit per werknemer bij bedrijven, en de prijzen voor producenten”.

Als het goed gaat met de bedrijven, dan mogen de werknemers daar ook van meegenieten, aldus de MHP-voorzitter. „Het komt de economie bovendien ten goede als werknemers meer te besteden hebben.”

De uitspraak komt nog geen week nadat premier Balkenende en vicepremier Zalm opriepen tot voortzetting van het beleid van loonmatiging. Balkenende vreest dat anders het economisch herstel stagneert. Bij stijgende loonkosten zou de concurrentiepositie van Nederland aangetast worden, zoals volgens hem eind jaren negentig gebeurde. Toen werd Nederland 12 procent duurder dan het omringende buitenland.

Fabeltjes, zegt Verhoeven: „Als je de loonkosten per eenheid product over een langere periode bekijkt, zie je dat Nederland in de pas loopt met het buitenland.” Als het kabinet in 2007 weer loonmatiging wil, dan moet het volgens MHP zorgen voor compensatie.

FNV en CNV lieten eerder weten hogere looneisen te zullen stellen dan vorig jaar. CNV noemde één procent bovenop de inflatie. Dat betekent bij een inflatie van 1,5 procent een looneis van maximaal 2,5 procent volgend jaar.

Vorige week werd bekend dat de economie in het tweede kwartaal met 2,4 procent is gegroeid. Ook de werkgelegenheid blijft stijgen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week.