Uiteindelijk gaat die hele oorlog om de spelling van ‘pannenkoek’

Gisteren bevond ik mij urenlang in het gezelschap van taalnerds op leeftijd, want ik was bij de presentatie van het Witte Boekje. Het Witte Boekje is de tegenhanger van de Woordenlijst Nederlandse Taal, beter bekend als het Groene Boekje.

De mensen van het Witte Boekje vinden dat de makers van het Groene Boekje rechtstreekse afstammelingen van de duivel zijn, of in ieder geval belachelijke spellingsregels hebben bedacht, en ze riepen de hele presentatie lang ‘Revolutie!’, ‘Tegenbeweging!’ ‘Platform!’ en andere recalcitrante woorden.

Maar of dat Witte Boekje goed nieuws is... Voor de komst van het Witte Boekje konden we ons gewoon houden aan de dwingende regels van het Groene Boekje, die inderdaad compleet belachelijk waren, bijvoorbeeld dat je Frankrijk moet afbreken als Fran-krijk (je weet wel, het Krijk van de Fransen). Maar in ieder geval was er maar één spelling.

En dan komt er nu zo’n Witte Fietsenspelling, die beweert: ‘Je mag alles zo’n beetje spellen als je wilt.’ Zo mag je van het Witte Boekje ‘blèren’ schrijven, maar ook ‘blèèren’. Ja, dank je de koekkoek, zo komen we nooit tot één gezellige, verenigde spelling.

Bij de bijeenkomst hing de sfeer van mondgeurtjes en verkeerd zittende corduroy broeken, kortom, de sfeer van boze taalprofessortjes die elkaar het leven zuur maken. De mensen van het Witte Boekje bleken de mensen van het Groene Boekje (de Taalunie), intens te haten. „De Taalunie heeft de spelling in een knellende greep ontvoerd en in gijzeling gehouden!” riep een van de Witten. Deze mannetjes hadden een leeftijd bereikt waarop ze niet meer durfden te bungeejumpen, dus dan gingen ze elkaar maar doodvechten om de spelling van ‘pannenkoek’.

Want laten we wel wezen, uiteindelijk gaat die hele spellingsoorlog alleen maar om de spelling van ‘pannenkoek’. Ooit iemand horen klagen over de nieuwe spelling van een ánder woord? Ik niet. Dus ik heb een idee voor de uitgever van het Witte Boekje. Haal het van de markt, want het haalt nooit de verkoopcijfers – 1.200.000 exemplaren – van het Groene Boekje. Breng twee nieuwe boekjes uit: Het Pannenkoekenboekje, en Het Pannekoekenboekje. Twee dunne, handzame werkjes, die alleen maar gaan over de spelling van het woord pannenkoek. Mét recepten. De klant beslist zelf welk boekje hij neemt. Een instant-bestseller, dat durf ik van de daken te blèren. Blèèren. Blèèèren.

    • Aaf Brandt Corstius