Televisie Film van de dag

High Heels/Tacones lejanos. Maar even een bekentenis: ik heb nooit zo van het werk van de Spaanse cineast Pedro Almodóvar gehouden. Ik erger me vaak aan het campy gedoe, de hysterische personages en het opzichtige geflirt met de door hem bewonderde Hollywood-melodrama’s uit de jaren vijftig. Dan kijk ik liever naar de oorspronkelijke melodrama’s van Douglas Sirk en Vincente Minnelli of de films met Bette Davis en Joan Crawford waarnaar Pedro graag verwijst. Bovendien is dit artistieke procédé niet erg origineel: Rainer Werner Fassbinder ging hem op glorieuze wijze voor. Soms knaagt het. Zit ik er naast? Is zijn werk dan echt subversief, zoals sommigen beweren? Misschien is de na-aperij wel een briljante vondst: vorm wordt dan inhoud, want is imitatie en mimicry niet een van zijn thema’s? Vanavond dan toch maar weer eens kijken. Misschien valt het mee. (Pedro Almodóvar, 1991, F/Sp), Ned. 3, 20.08-22.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg