Tegenvallers voor Van der Moolen

Door enkele financiële tegenvallers heeft het effectenhuis Van der Moolen in het tweede kwartaal verlies geleden. Als de lasten niet worden meegerekend blijft er wel een winst over. Dat liet de Amsterdamse effectenhandelaar vanochtend weten.

Twee lasten van samen 11,5 miljoen euro zetten Van der Moolen op een verlies van 9,4 miljoen euro. Een van de twee tegenvallers betreft een financiële afboeking op de waarde van de divisie die internetbeleggen aanbiedt aan professionele klanten. „Wij hebben onze verwachtingen daar neerwaarts moeten bijstellen”, zei bestuursvoorzitter Richard den Drijver vanochtend. „We lopen aan tegen beperkingen door kwaliteitseisen. Dat zal de uitrol van onze dienst aan nieuwe klanten vertragen.”

De andere afboeking kwam door een schikking die Van der Moolen heeft getroffen met Amerikaanse toezichthouders wegens onregelmatigheden van handelaren. Dat had onder meer te maken met omstreden uitleenpraktijken van aandelen bij de Amerikaanse dochter. Inmiddels heeft Van der Moolen deze activiteit gestaakt.

Afgezien daarvan presteerde Van der Moolen in het tweede kwartaal boven verwachting. Zonder de lasten zou Van der Moolen een winst hebben geboekt van 2,1 miljoen euro, tegen 1,6 miljoen euro vorig jaar. Dat bedrag is ver boven de verwachtingen van analisten, die in doorsnee rekenden op 0,8 miljoen euro winst voor de aftrek van eenmalige boekhoudposten. De koers van Van der Moolen steeg vanochtend met 2,8 procent, tot 5,51 euro rond 12 uur.

De omzet in het tweede kwartaal ging met 49 procent omhoog naar 40,5 miljoen euro. De stijging was grotendeels toe te schrijven aan de overname van het bedrijf Curvalue vorig jaar. (ANP)