Qaradawi wil een jihad

Een van de invloedrijkste Arabische islamitische geestelijken, sjeik Yusuf Qaradawi, heeft opgeroepen tot jihad, heilige oorlog, tegen Israël en de Libanese fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah daarbij ten voorbeeld gesteld.

Qaradawi, de in Egypte geboren sterprediker van de Arabische satellietzender Al-Jazeera in Qatar, zei dat volgens de Egyptische krant Al-Masri al-Yom in een toespraak tot de vereniging van docenten in de Egyptische hoofdstad Kairo.

Qaradawi (78), zelf een sunniet met nauwe banden met de (verboden maar gedoogde) Egyptische Moslimbroederschap, zei dat „de islamitische natie overal mannen nodig heeft zoals die van Hezbollah: in Egypte, in Irak, in Jordanië, in Jemen, overal”. Daarbij haalde hij uit naar de Arabische leiders. „Er bestaat geen wil om tegen Israël te vechten”, zei hij. „De vrede waartoe de Arabische leiders oproepen is in feite niets meer dan capitulatie.” Immers, „de islamitische shari’a [wet] zegt dat als een land van de islam bezet is, alle inwoners zich moeten verzetten en de jihad beginnen”, ook als de bezetters van de strijd afzien. Egypte heeft in 1979 vrede gesloten met Israël.

Qaradawi erkende dat shi’ieten andere religieuze opvattingen hebben dan de sunnieten, maar het was nu niet het moment om dergelijke meningsverschillen te onderzoeken. Soms „kan men in oorlogstijd een afvallige treffen die je nader staat dan een andere afvallige”, zei hij.

Qaradawi heeft in de jaren ‘70 gevangen gezeten in Egypte en is toen van zijn Egyptische nationaliteit beroofd. Hij woont in Qatar, maar brengt elk jaar zijn vakantie in zijn geboorteland door. (AFP)