Pyongyang wil praten over hulp na overstromingen

Vertegenwoordigers van het Zuid-Koreaanse Rode Kruis en van de Noord-Koreaanse zusterorganisatie zullen zaterdag overleg voeren over hulpverlening aan Noord-Korea na de verwoestende overstromingen die dat land vorige maand troffen. Tot dusver weigerde de regering in Pyongyang hulp van het Zuid-Koreaanse Rode Kruis.

De ontmoeting tussen de delegaties van het Rode Kruis zal plaatsvinden in de Noord-Koreaanse toeristenplaats Mount Kumgang. Dat deelde een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging vanochtend in Seoul mee. Zuid-Korea, de belangrijkste hulpverlener aan zijn noorderbuur, schortte alle hulpverlening aan Noord-Korea op nadat dat land begin juli een reeks raketproeven nam.

Nog steeds bestaat onduidelijkheid over het aantal slachtoffers dat gevallen is bij het noodweer, de overstromingen en aardverschuivingen die Noord-Korea afgelopen maand troffen. Volgens pro-Noord-Koreaanse bronnen in Japan – dat als erfenis van zijn koloniaal bewind een grote Noord-Koreaanse gemeenschap kent – zijn ten minste 549 mensen om het leven gekomen en worden 295 mensen vermist. Ook zou grote schade zijn toegebracht aan gebouwen, wegen, bruggen en oogsten. De vrees is dat daardoor in het verarmde, vrijwel van de buitenland afgesloten Noord-Korea opnieuw hongersnood kan uitbreken.

Een Zuid-Koreaanse hulporganisatie in Seoul, ‘Good Friends’, maakte gisteren bekend dat vorige maand in Noord-Korea meer dan 54.700 mensen om het leven zijn gekomen of nog steeds worden vermist. De boeddhistische organisatie wil niet zeggen op welke bronnen zij zich baseert, maar bekend is dat ‘Good Friends’ nauwe contacten onderhoudt met Noord-Koreaanse vluchtelingen. Doorgaans worden haar verklaringen als betrouwbaar beoordeeld. Maar vanochtend lieten het Rode Kruis en het WFP, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, weten te twijfelen aan de schatting van ‘Good Friends’. Een zegsman van het regionale Rode Kruis in Peking zei dat er waarschijnlijk sprake is van enkele honderden doden, en dat het getal van ‘Good Friends’ hem als onwaarschijnlijk voorkomt. Een woordvoerder van het WFP in Peking zei dat zijn organisatie grote vernielingen heeft aangetroffen in afgelegen streken van Noord-Korea, maar dat het cijfer van 54.000 hem verbaast. „Het is in ieder geval een enorm hoog getal”, zei hij. (AFP, Reuters)