Oud-dictator Stroessner (93) dood

In Brazilië is gisteren op 93-jarige leeftijd de Paraguayaanse oud-president Alfredo Stroessner overleden. Hij leed aan een ernstige longontsteking. Generaal Stroessner regeerde Paraguay 34 jaar lang met harde hand, van 1954 tot 1989.

De in 1912 geboren zoon van een Duitse migrant en een guaraní-indiaan maakte snel carrière in het leger. In 1951 werd hij ’s lands hoogste legerleider. Drie jaar later pleegde hij zonder bloedvergieten een coup.

Daarmee sloot Stroessner een lange periode van politieke instabiliteit in Paraguay af. Zijn coup werd getolereerd door de VS, omdat hij volgens Washington net als latere collega-dictators in Brazilië, Chili, Uruguay en Argentinië een buffer vormde tegen het ‘oprukkende communisme’.

Stroessners dictatuur kende twee binnenlands steunpilaren: de conservatieve Colorado-partij en het leger. De oppositie tegen hem werd het slachtoffer van opsluiting, marteling, moord en repressie. Stroessner legitimeerde zijn macht door gemanipuleerde verkiezingen te houden. Het leger hield hij loyaal door de defensie-uitgaven te verhogen.

Stroessner presenteerde zichzelf als de redder van het vaderland. Nooit ontbrak hij bij de opening van een nieuwe school of hospitaal. Zelfverheerlijking was hem niet vreemd.

Vanwege zijn harde optreden raakte hij eind jaren ’70 internationaal steeds meer omstreden. Ook omdat Paraguay onderdak bood aan vele gevluchte nazi’s, van wie de bekendste Auschwitz-arts Josef Mengele was.

Eind jaren ’80 verzwakte Stroessners macht na een interne partijstrijd. In 1989 zette het leger hem af. Stroessner ging in ballingschap in Brazilië. Hij kreeg de Paraguayaanse justitie achter hem aan, die om zijn uitlevering vroeg en hem bij verstek veroordeelde voor moord. Brazilië leverde hem echter nooit uit.