MRSA in VS buiten ziekenhuis

Als Amerikaanse patiënten met een ontstoken wond op de eerste hulp komen, is meestal MRSA de oorzaak. De inventarisatie, vandaag gepubliceerd in het medische tijdschrift The New England Journal of Medicine, geeft duidelijk aan dat de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA in de Verenigde Staten tegenwoordig algemeen voorkomt buiten de muren van de zorginstellingen.

MRSA, meticilline-resistente Staphylococcus aureus, kan infecties van de huid en het onderliggende weefsel veroorzaken. De bacterie is moeilijk te bestrijden, omdat hij tegen allerlei antibiotica resistent is (en per definitie tegen meticilline). MRSA komt vooral voor in het ziekenhuis, bij verzwakte patiënten. Sinds 2000 duiken MRSA-infecties echter ook steeds vaker daarbuiten op.

Een groep infectieziekten-deskundigen heeft in elf Amerikaanse steden gezocht naar MRSA in wonden van volwassenen, en vond de bacterie bij 59 procent van de patiënten. Bijna alle isolaten waren van een niet-ziekenhuistype. Die stammen, waarvan ‘USA300’ veruit de belangrijkste bleek, zijn agressief waardoor ze vaak huidinfecties geven.

In Nederland is het probleem volgens epidemioloog Marina Conyn van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM veel kleiner dan in de VS, al is niet bekend hoe vaak de huidwond-veroorzakende MRSA’s buiten het ziekenhuis voorkomen. De enige bekende uitbraak was vorig jaar, toen negen spelers van een voetbalteam in Amersfoort MRSA-ontstekingen kregen. Een ander type, dat geen ziekte veroorzaakt bij gezonde mensen, werd het afgelopen jaar in een steekproef bij drie op duizend volwassenen in Zuid-Limburg gevonden. Het CIb wil de surveillance uitbreiden.