‘Moeders platenkast vormde mij’

Finn Andrews heeft het roer weer eens omgegooid. Met een nieuwe plaat en een nieuwe bezetting van zijn groep The Veils staat hij vrijdag op het uitverkochte Lowlands.

Andrews Foto Isabel Nabuurs 15-06-2006, Amsterdam The Veils, zanger Finn Andrews FOTO ISABEL NABUURS
Andrews Foto Isabel Nabuurs 15-06-2006, Amsterdam The Veils, zanger Finn Andrews FOTO ISABEL NABUURS NABUURS, ISABEL

Finn Andrews (22) maakte als achttienjarige indruk met The Runaway Found, het debuut van zijn groep The Veils. Op het nieuwe, kleurrijke album Nux Vomica heeft hij de band alweer radicaal omgegooid. De muziek is nu nog theatraler en zwaarder aangezet. Zoals een plaat past die genoemd is naar een plant die zowel een homeopatisch geneesmiddel voortbrengt als het giftige strychnine. „Het intrigeert me mateloos dat een gif ook als geneesmiddel kan dienen. Het titelnummer gaat over conflicten, dat heeft daar alles mee te maken.”

De vorige editie van The Veils was geen lang leven beschoren. Volgens Andrews waren de leden na het debuutalbum en de tournee op elkaar uitgekeken. De huidige bezetting kent een iets diepere onderlinge band. „Dit zijn mensen met wie ik opgroeide in Nieuw-Zeeland.” Andrews, geboren in Engeland, schreef de meeste nummers in Nieuw-Zeeland, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. „Daar voel ik me thuis, daar zitten mijn vrienden.”

De nieuwe plaat werd geproduceerd door Nick Launay, een veteraan die Andrews leerde kennen via zijn vader die begin jaren tachtig in de groepen XTC en Shriekback speelde. „Na tien jaar dook Launay weer op in mijn leven, precies op het goede moment. Hij werkt heel direct zonder veel overdubs. Hij raakt geen computer aan als het niet per se hoeft, hij prefereert nog ouderwetse tape. Dat past bij mijn manier van werken. Mijn muzikale smaak is klassiek te noemen, de platenkast van mijn moeder heeft mij gevormd. Van Morrison, Neil Young, Leonard Cohen: ik heb altijd het gevoel dat zulke giganten over mijn schouder meekijken.”

De theatrale neigingen in zijn muziek stammen van conflicten, zegt Andrews. „Dat is theater, toch? De conflicten die je tegenkomt in het leven van alledag. Je probeert het goede te doen in een wereld die je niet echt begrijpt. Reken maar dat daar conflicten uit voortkomen, over liefde, haat, woede. De grote wrijvingen waar iedereen mee te maken heeft.” Maar niet iedereen schrijft er zulke sterke, geladen liedjes over, alsof de duivels met elke tast over de gitaarsnaren verder uitgedreven worden. „Ik zou me verloren voelen als ik dit medium niet had. Ik heb de onbedwingbare behoefte om zulke liedjes te schrijven.”

Finn Andrews groeide op bij zijn moeder maar hield contact met zijn musicerende vader. „Toen ik een poosje bij hem woonde hebben we samen veel muziek geschreven en opgenomen. Goed, natuurlijk zit er een element van rebellie in mijn opgroeiproces, en de context waarin hij tot wasdom kwam is een heel andere dan die van nu. Maar aan de andere kant hebben we, als muzikant, juist heel veel gemeen. Hij is een bijzonder inspirerende gast om mee te spelen. Ooit zal er een Andrews & Andrews-plaat verschijnen.”

The Veils: Nux Vomica (Rough Trade, distr. Konkurrent). Optreden: 18/8, India, Lowlands, Biddinghuizen (18.30u)